Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Σε... ιδιότυπη καραντίνα οι ανεμβολίαστοι - Ποια μέτρα ανακοινώνονται

Κοροναϊός – Σε… ιδιότυπη καραντίνα οι ανεμβολίαστοι – Ποια μέτρα ανακοινώνονται

Από την κυβέρνηση αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, «θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατόν τη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας»

Η αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ σε συνδυασμό με τον καθημερινό τετραψήφιο πλέον αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, που μολύνει κυρίως ανεμβολίαστους, έχει αρχίσει ήδη να πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονική επιτελείο.

Όλα αυτά, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων, οι οποίοι δεν αποκλείεται μέσα στις αποσκευές τους να φέρνουν και τον… φονικό ιό.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων που, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, «θα διασφαλίζουν την πλήρη κατά το δυνατόν τη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης «δυστυχώς μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να εμβολιαστεί ωστόσο η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να παραμένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».

Σε… ιδιότυπη καραντίνα οι ανεμβολίαστοι

Τα εν λόγω μέτρα θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη του χειμώνα, προκειμένου να ανασχεθεί το τέταρτο, πανδημικό κύμα.

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους χώρους που παρατηρούνται συναθροίσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους, ώστε η χώρα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εθνικό στόχο της επίτευξης του τείχους ανοσίας, κάτι το οποίο παραμένει ακόμα μακρινό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αύριο στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, θα ανακοινώσουν… «μπλόκο» για τους κλειστούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση, στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, οι κλειστοί χώροι για διασκέδαση θα ανοίξουν, αλλά όχι για όλους. Σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστίαση θα μπορεί κάποιος να μπει μόνο αν έχει εμβολιαστεί ή έχει πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή δε θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους, ακόμα και αν διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Σε θέατρα ή σινεμά, η πόρτα θα ανοίγει για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, αλλά και σε ανεμβολίαστους μόνο αν διαθέτουν εργαστηριακό τεστ ημέρας που θα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους.

Στο λιανεμπόριο, θα προσδιοριστεί συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά κατάστημα, ενώ είναι πιθανή η επαναφορά της μάσκας παντού.

Τι ισχύει για λιανεμπόριο, ταξίδια, σχολεία

Για να ταξιδέψει κανείς με τα μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί και προσωπικό που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσέρχονται στις μονάδες ελεύθερα.

Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα εργαστηριακό τεστ, το κόστος του οποίου θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Επίσης, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δωρεάν self test με εξαίρεση όσους άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024