Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκυλακάκης - Η πανδημία έχει κοστίσει στη χώρα μας 40 δισ. ευρώ - Τι είπε για τον τουρισμό και την Εύβοια

Σκυλακάκης – Η πανδημία έχει κοστίσει στη χώρα μας 40 δισ. ευρώ – Τι είπε για τον τουρισμό και την Εύβοια

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης

Για το αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η κλιματική κρίση και η πανδημία, αλλά και τη στήριξη των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Κάποια ενδεικτικά που έχουμε από τον τζίρο και τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, ειναι θετικά. Για το τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Είμαστε καλύτερα του αναμενόμενου και θεωρώ ότι στη συνέχεια το επενδυτικό κύμα που έχει ξεκινήσει θα κουβαλήσει την οικονομία στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

«Το κύριο βάρος που μας φέρνει η κλιματική κρίση, κομμάτι της οποίας ήταν πιστεύω και οι φετινές πυρκαγιές, θα χρειαστεί σοβαρές επενδύσεις στην πρόληψη. Κάποιες έχουν πλήρως προβλεφθεί, όπως για παράδειγμα ή Πολιτική Προστασία. Σε άλλες θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη κονδυλίων απο το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες».

Η πανδημία κόστισε 40 δισ. ευρώ

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η πανδημία έχει κοστίσει στη χώρα μας 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα θέματα των πυρκαγιών έγινε ένας έκτακτος προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία θα αντέξει, αλλά αυτός δεν αναιρεί την ένταση των κρίσεων που βιώνουμε, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική κρίση».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει χρήματα για επενδύσεις και αναδιάρθρωση καλλιεργιών, όχι για τις αποζημιώσεις. Έχουμε τους πόρους να διαχειριστουμε αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με σωφροσύνη».

Το χρέος και η πανδημία

«Το χρέος είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Το κλειδί είναι το ΑΕΠ. Εάν το ΑΕΠ πάει καλύτερα τη φετινή χρονιά, αυτό το χρέος, ο παρονομαστής του, βελτιώνεται σημαντικά. Δηλαδή, το χρέος είναι πιο διαχειρίσιμο».

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία για την πανδημία, αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown. «Η εικόνα είναι σαφώς αρνητική, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μία παγκόσμια πανδημία και δεν ξέρουμε τι έκπληξη θα μας βρει».

Ιδιαίτερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως στον δυτικό κόσμο ο εμβολιασμός προχωράει, ενώ οι χώρες του τρίτου κόσμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διάθεση εμβολίων.

Επιπλέον, ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα εάν εμφανιστεί μία ισχυρότερη μετάλλαξη, θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας.

Φορολογία

«Η φορολογία έχει μειωθεί δραστικά φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», είπε ο κ. Σκυλακάκης. «Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί,  έχουμε μικρότερο φόρο εισοδήματος, οι μισθωτοί σε μεγάλο  βαθμό έχουν φορολογικές απαλλαγές εάν επλήγησαν. Η οικονομία συνεπώς δεν πάσχει από ρευστότητα».

Για τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

Έχει ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες πληρωμές. Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τη Βόρεια Εύβοια θα υπάρξουν πολλές σημαντικές δαπάνες που θα βοηθήσουν τους κατοίκους να προχωρήσουν και να μείνουν στην περιοχή τους.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024