Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «κρυφό κύμα» και η ανησυχία για την επιστροφή των αδειούχων

Το «κρυφό κύμα» και η ανησυχία για την επιστροφή των αδειούχων

Χαράλαμπος Γώγος: «Επικίνδυνος συνδυασμός παραμέτρων για την εξάπλωση του ιού από όσους γυρίζουν από διακοπές»

Της Μαρίας Μουρελάτου

Ανησυχία προκαλεί η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου που σταδιακά εξελίσσεται και αναμένεται να κορυφωθεί έως και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Η καθήλωση των αριθμών στην Επιχείρηση «Ελευθερία» σε συνδυασμό με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και τη μη τήρηση των μέτρων από τους παραθεριστές ευνοεί τη δημιουργία ενός «κρυφού κύματος» που ήδη δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ. Οπως λένε οι ειδικοί, που συνιστούν σε όσους επιστρέφουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας έναντι των ευάλωτων ομάδων και να κάνουν διαγνωστικά τεστ – είτε έχουν είτε δεν έχουν συμπτώματα -, ο μόνος λόγος που αντέχει το ΕΣΥ με τόσες χιλιάδες κρούσματα (όσα είχαμε και τον χειμώνα όταν και επιβάλλονταν αλλεπάλληλα λοκντάουν), είναι ότι έχει μεσολαβήσει ο εμβολιασμός μεγάλης μερίδας πολιτών.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ. «Ο μέσος όρος των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλός, γύρω στα 28-29 χρόνια, είναι μια επιδημία της νεολαίας» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Χαράλαμπος Γώγος. «Συν το ότι τα μέτρα χαλάρωσαν λόγω διακοπών, δημιουργείται ένας συνδυασμός παραμέτρων πραγματικά επικίνδυνος για τη διασπορά στη φάση επιστροφής από διακοπές. Αυτό μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καταλληλότερο τρόπο. Οποιοσδήποτε γυρίζει και έχει έστω και ήπια συμπτώματα ανωτέρου αναπνευστικού (βήχα, ρινίτιδα πυρετό, κομάρες, αδυναμία) ή κλασικά συμπτώματα (δύσπνοια, ανοσμία) πρέπει να ελεγχθεί αμέσως. Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ βασικό να κάνουν τεστ, κατά προτίμηση rapid αντιγονικό, όχι self test, αν και όταν υπάρχουν συμπτώματα προηγείται το μοριακό. Ατομα που επιστρέφουν και έχουν συμπτώματα προφανώς θα πρέπει να απομονωθούν για ένα χρονικό διάστημα αλλά και οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να παίρνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για λίγες μέρες, κυρίως με τη χρήση μάσκας, ιδιαίτερα όταν στο περιβάλλον τους βρίσκονται άτομα αυξημένου κινδύνου, πιθανώς ανεμβολίαστα. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν είναι καθησυχαστικά. Ακούμε τους συναδέλφους από την Κρήτη, τις φωνές αγωνίας που εκφράζουν, καθώς εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα και η πληρότητα μεγάλη. Υπάρχει κίνδυνος για μεγάλη πίεση στις κλίνες Covid και στις ΜΕΘ, ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι, έχουμε άδειες, υπάρχει συρρίκνωση κλινών επειδή είχαν μειωθεί πολύ τα Covid περιστατικά και άρχισαν οι non-Covid δραστηριότητες – χειρουργεία, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς. Επομένως, κάθε επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση θα δημιουργήσει πρόβλημα και στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών».

ΚΡΗΤΗ: ΣΕ ΠΙΕΣΗ ΟΙ ΜΕΘ. Στην Κρήτη, όπου, από χθες έως τις 25 Αυγούστου, και τρίτη περιφερειακή ενότητα, το Ρέθυμνο, τέθηκε σε καθεστώς μίνι λοκντάουν, ανάλογο με αυτό που ήδη ισχύει – και πήρε παράταση – σε Ηράκλειο και Χανιά, η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού στο νησί.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης το συντονιστικό του υπουργείου Υγείας (υπουργό, αναπληρωτή υπουργό, γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, πρόεδρο ΕΚΑΒ και ΟΔΙΚ) για την επιδημιολογική εικόνα και τη διαχείριση των περιστατικών. «Σχεδόν καθημερινά ενημερώνουμε για να λαμβάνονται κεντρικά τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα και κανένας άνθρωπος από την Κρήτη να μη στερηθεί νοσηλείας. Ακόμα και αν έχουμε κάλυψη όλων των κλινών στις ΜΕΘ, θα γίνει η απαιτούμενη αεροδιακομιδή σε άλλο νοσοκομείο» λέει στα «ΝΕΑ» η ίδια, ενώ δίνει μια αναλυτική περιγραφή της κρισιμότητας της κατάστασης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 28 ασθενείς σε ΜΕΘ ενώ πάνω από 95%, σε κάποια νοσοκομεία και 100%, είναι ασθενείς που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και στις απλές κλίνες Covid. H υγειονομική μας περιφέρεια δέχεται μεγάλη πίεση, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι άνθρωποι στην Κρήτη. Εμείς κρατάμε το σύστημα, έχουμε ακόμα αρκετές απλές κλίνες που μπορούν να ενεργοποιηθούν, έχουμε κρεβάτια και σε ΜΕΘ αλλά μπορεί πολύ γρήγορα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και της μη τήρησης των μέτρων και από εμβολιασμένους, να έχουμε μια επιβάρυνση λόγω συρροής. Συνολικά υπάρχουν 33 κλίνες ΜΕΘ Covid που όμως μπορούν να αυξηθούν, να προσθέσουμε άλλες 11. Το άνοιγμα αυτών των κλινών, που θα γίνει όποτε απαιτηθεί, μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο – τρεις ώρες. Αλλά ευχή όλων μας είναι να μην ενεργοποιήσουμε αυτό το σενάριο» καταλήγει.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024