Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Νιγηρία

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Νιγηρία

"Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσβλέπει σε μια ευρεία συνεργασία με τη Δημοκρατία της Νιγηρίας, με την εφαρμογή προγραμμάτων και μεταφοράς της ελληνικής τεχνογνωσίας και της καινοτομίας", δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, υποδέχτηκε επίσημη αντιπροσωπεία της Νιγηρίας με επικεφαλής τον Κυβερνήτη της Πολιτείας Μπαγιέλσα στο Δέλτα του Νίγηρα, την Πρέσβη της Νιγηρίας στην Αθήνα, Αξιωματούχους του Υπουργείου Γεωργίας και μια ομάδα Νιγηριανών επιχειρηματιών και επιστημόνων, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουν ευρύτερες συνεργασίες στον τομέα της Αγροδιατροφής και της ιχθυοκαλλιέργειας με Νιγηριανές επιχειρήσεις.

Τη συνάντηση διοργάνωσε ο κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής, Γιώργος Σαλάχας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το τμήμα συμμετέχει μαζί με consortium Ελληνικών και ξένων εταιρειών σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που οργανώνει η Νιγηριανή Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα αυτή, προϋπολογισμού περίπου 30.000.000 € και χρηματοδοτούμενο με ίδιους πόρους, προκειμένου η Νιγηρία να αποκτήσει οργανωμένη αλιεία και υδατοκαλλιέργειες στον Ατλαντικό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Τμήμα ΖΠΑΥ του Πανεπιστημίου Πατρών θα αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη και την μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και την επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών επαγγελματιών αλιέων.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσβλέπει σε μια ευρεία συνεργασία με τη Δημοκρατία της Νιγηρίας, με την εφαρμογή προγραμμάτων και μεταφοράς της ελληνικής τεχνογνωσίας και της καινοτομίας (στον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών και στον ευρύτερο Αγροδιατροφικό τομέα) από το Πανεπιστήμιο Πατρών και επιχειρήσεις της ΠΔΕ. Περαιτέρω μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις εμπορικές σχέσεις των δυο μερών και την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων σε μια αγορά 200 εκ. κατοίκων, την πολυπληθέστερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη της Αφρικής», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

Προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τους αγρότες

Ο κ. Σαλάχας ανέφερε ότι η Δυτική Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής και της Αγροδιατροφής (με σημαντικές και δυναμικές επιχειρήσεις) και είναι ο leader στον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Επιπλέον επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πρωτοπόρο στις έξυπνες τεχνολογίες και τις καινοτόμες γεωργικές πρακτικές που στοχεύουν στην πράσινη Γεωργία του μέλλοντος. Τόνισε επίσης ότι μετά από αυτήν την επίσκεψη θα πρέπει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για την άμεση οργάνωση και υλοποίηση του πρώτου αυτού προγράμματος, την επαγγελματική κατάρτιση στη Νιγηρία, κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την επιτυχή υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου.

Ο Κυβερνήτη της Πολιτείας Μπαγιέλσα στο Δέλτα του Νίγηρα, Douye Diri, δήλωσε ότι επιθυμεί την άμεση ανάπτυξη των σχέσεων με την ΠΔΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τόσο στον επιστημονικό τομέα, όσο και στον εμπορικό, ιδιαίτερα στην Αγροδιατροφή, και προσκάλεσε τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να επισκεφτούν τη Νιγηρία.

Sports in

Ο «all around» Ντόρσεϊ έδωσε απαντήσεις (pics, vid)

Ο... διαφορετικός Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν ο καλύτερος παίκτης κόντρα στην Μπαρτσελόνα, έκανε την πιο πληθωρική του εμφάνιση με τη Φενέρ και το κλίμα δείχνει να... αλλάζει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023