της Μαρίας Μουρελάτου 

Στον απόηχο της είδησης του πρώτου θανάτου ενός πλήρως εμβολιασμένου συμπολίτη μας, ο οποίος νοσηλευόταν με βαριά πνευμονία στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, και με τον αριθμό των διασωληνωμένων να σκαρφαλώνει ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ακόμα πιο ψηλά, στους 241 ασθενείς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μιλάει στα «ΝΕΑ» για την κατάσταση στο ΕΣΥ που τείνει να γίνει οριακή αλλά και για την Επιχείρηση «Ελευθερία» καθώς για κάποιους πλησιάζει ο καιρός για το τρίτο «τσίμπημα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα τρυπώνει πολύ πιο εύκολα σε κάθε απερισκεψία μας. Συνεπώς έχει πάρα πολλές ευκαιρίες να βρει ανεμβολίαστους και να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Τώρα πια γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προσβάλει και εμβολιασμένους, παραμένει όμως σταθερή η άποψή μας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο να προστατεύσει από σοβαρή λοίμωξη, διασωλήνωση και θάνατο. Οι νοσηλείες σε εμβολιασμένους είναι πολύ χαμηλά ενώ οι εμβολιασμένοι ακόμη και αν χρειαστούν νοσηλεία μένουν λιγότερες μέρες, δεν θα χρειαστούν διασωλήνωση παρά μόνο οι εξαιρέσεις, οι οποίες πάντα θα υπάρχουν. Και το λέω αυτό για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στον οποίο αναφέρθηκε ο Νίκος Καπραβέλος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο 70 χρονών που εκ των πραγμάτων είναι ομάδα υψηλού κινδύνου. Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουμε και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να ξέρουν ότι σίγουρα θα κολλήσουν, συνεπώς θα πρέπει να σταματήσουν να αμφισβητούν και να πάνε να εμβολιαστούν αμέσως» σημειώνει η καθηγήτρια.

«Μονόδρομος ο εμβολιασμός»

Με την καθημερινή άνοδο του αριθμού των διασωληνωμένων και με τις καλοκαιρινές διακοπές να μην έχουν καν αρχίσει για ορισμένους, είναι λογικό να επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφυξία που μπορεί να προκληθεί στις ΜΕΘ αν η κατάσταση ξεφύγει σε νούμερα εντός του Αυγούστου.

«Είναι δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη. Υπάρχει ο κίνδυνος, δεν θα είμαι από τους υπεραισιόδοξους ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούν όσοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Εάν, δηλαδή, υπάρχει κάποιος μη εμβολιασμένος ο οποίος έχει πει «εγώ είμαι πλήρως προστατευμένος γιατί δεν πάω πουθενά, δεν αφήνω κανέναν να έρθει να με δει» τότε είμαστε ΟΚ. Αλλά εάν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο, τότε θα ανέβουν και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι» αναφέρει η ίδια, ενώ δεν κρύβει την απογοήτευσή της για όσους, παρά τις εκκλήσεις, συνεχίζουν να απέχουν από την εμβολιαστική διαδικασία.

«Είμαι απογοητευμένη γιατί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί μετά από τόσους μήνες που συζητάμε για τα εμβόλια, μετά από τόσα δισεκατομμύρια δόσεων που έχουν χορηγηθεί στον κόσμο, ότι νιώθει ανασφάλεια για τα εμβόλια. Εχει φανεί, όχι μόνο από τα δεδομένα στην Ελλάδα αλλά από τα δεδομένα παγκοσμίως, ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Δυστυχώς, νομίζω ότι δεν υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να πούμε για να πείσουμε τον κόσμο».

Προ των πυλών η τρίτη δόση

Κι ενώ το 40% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, η ώρα αποφάσεων για την τρίτη δόση των εμβολιασμένων είναι προ των πυλών. Τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ως προς την τρίτη δόση, κατά προτεραιότητα στους άνω των 65, στις ευπαθείς ομάδες και τους ανοσοκατεσταλμένους, επιβεβαιώνει και η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Την Τρίτη 17 του μηνός θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με κεντρικό θέμα την τρίτη δόση και τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Η κατεύθυνση είναι προς τα εκεί αλλά υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που θα πρέπει να συζητηθούν».