Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώην Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ – Είναι περίεργο για τις ΗΠΑ να δανείζονται τόσο πολύ βραχυπρόθεσμα

Πρώην Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ – Είναι περίεργο για τις ΗΠΑ να δανείζονται τόσο πολύ βραχυπρόθεσμα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς δήλωσε ότι το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Federal Reserve έχει ως αποτέλεσμα μια «περίεργη» κατάσταση

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς δήλωσε ότι το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Federal Reserve έχει ως αποτέλεσμα μια «περίεργη» κατάσταση κατά την οποία η χρηματοδοτική δομή της κυβέρνησης επικεντρώνεται υπερβολικά στο βραχυπρόθεσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Fed αγοράζει μακροπρόθεσμα ομόλογα και τα χρήματα που δημιουργεί για την αγορά τους καταλήγουν στους λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην κεντρική τράπεζα, με τη μορφή αποθεμάτων μίας ημέρας.

Αυτά τα αποθεματικά κερδίζουν ένα επιτόκιο που συνδέεται με μεταβλητά δείγματα αναφοράς μιας ημέρας – σήμερα φτάνουν 0,15% ετησίως. Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι το επιτόκιο που πληρώνει η κυβέρνηση, μέσω της Fed, για να δανειστεί αυτά τα χρήματα.

Ταυτόχρονα, τυχόν πληρωμές που πραγματοποιεί η κυβέρνηση για ομόλογα του Δημοσίου προς τη Fed είναι τελικά μια ροή από τα συγκοινωνούντα δοχεία του ιδίου του κράτους.

Έτσι, το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, σε πραγματικούς όρους, λιγότερο μακροπρόθεσμο χρέος σταθερού επιτοκίου και περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου.

Στιγμή υπερ -αβεβαιότητας

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει τώρα μια βραχυπρόθεσμη υποχρέωση κυμαινόμενου επιτοκίου και όχι μια μακροπρόθεσμη υποχρέωση σταθερού επιτοκίου», δήλωσε ο Σάμερς στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Wall Street Week» της Bloomberg Television με τον David Westin.

«Σε μια στιγμή υπερ -αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ποσοστά είναι αξιοσημείωτα χαμηλά, η απόφαση να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα φαίνεται περίεργη».

Το επιτόκιο των ομολόγων 30ετούς διάρκειας του Δημοσίου, για παράδειγμα, είναι επί του παρόντος κάτω από το 2% και κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Και ενώ αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό overnight  – που είναι κοντά στο μηδέν – το τελευταίο είναι απίθανο να παραμείνει τόσο χαμηλό όσο είναι για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, καθιστώντας ελκυστικό για έναν δανειολήπτη να κλειδώσει χαμηλό και προβλέψιμο κόστος για μακροπρόθεσμα.

Αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία, η Fed έχει φουσκώσει τον ισολογισμό της στα 8,25 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου διπλάσια από ό, τι ήταν πριν η πανδημία του κορωνοϊού οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Αυτό βοήθησε στην καταστολή του κόστους δανεισμού, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένους οικονομολόγους σχετικά με τη δυνατότητα αύξησης του πληθωρισμού και της φούσκας περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024