Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος για σχέδιο αποκατάστασης καμένων - Ανακοίνωσαν σημεία από όσα προβλέπει ήδη το θεσμικό πλαίσιο

Φάμελλος για σχέδιο αποκατάστασης καμένων – Ανακοίνωσαν σημεία από όσα προβλέπει ήδη το θεσμικό πλαίσιο

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, σχολίασε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό» κράτος

Να καταθέσει «σοβαρό» πρόγραμμα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων ζητά από την κυβέρνηση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας με δήλωσή του τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, «τι αποκομίσαμε τελικά σήμερα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και τις ανακοινώσεις των Υπουργών;».

Και προσθέτει:

  1. Την ανακοίνωση ρυθμίσεων για την κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες, «που έτσι και αλλιώς προβλέπονται στο Σύνταγμα και στο δασικό νόμο του 1979 και τώρα παραπέμπονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία ελπίζουμε να μην περιπλέκει, αλλά να απλοποιεί τις διαδικασίες και πάνω από όλα να δεσμεύει για τη μη αλλαγή χρήσεων γης στις καμένες εκτάσεις».
  2. Πρόθεση έργων αποκατάστασης και προστασίας, «που προϋπήρχαν ενοποιημένες σε εγκύκλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, αλλά με ασαφή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα, διαδικασία και χρηματοδότηση, μιας και περιμένουμε την ΠΝΠ. Κάτι που μας βάζει επιπρόσθετα σε ανησυχία, αν υπολογίσουμε τη μέχρι σήμερα ‘αποτελεσματικότητα’ του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και ότι η Εύβοια ακόμα περιμένει τα περσινά αντιπλημμυρικά έργα».
  3. Μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) «που, εκτός από την προχειρότητα της εξαγγελίας και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στη δημόσια διοίκηση, δε συνοδεύεται όμως από δέσμευση άμεσης στελέχωσης και χρηματοδότησης».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια, επισημαίνει ότι, «περισσότερη σημασία έχει το ότι δεν ακούσαμε τίποτα» για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων.

Και παραθέτει τα εξής:

1. Δομημένη πολιτική πρόληψης δασικών Πυρκαγιών με παρακολούθηση υλοποίησης και προόδου.

2. Προσλήψεις και χρηματοδότηση για τις δασικές υπηρεσίες.

3. Επανεκκίνηση του προγράμματος δασοπροστασίας που απασχολούσε 5.000 εργαζόμενους.

4. Ενιαίο ανά πληγείσα περιοχή σχέδιο αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων, «αλλά (σ.σ. ακούσαμε) μια υπόσχεση τμηματικής αποκατάστασης από ανάδοχους, ακόμα και με διαφορετικές μελέτες σε τμήματα της ίδιας περιοχής».

5. Εμπλοκή και απασχόληση των τοπικών κοινωνιών στα έργα αποκατάστασης, προστασίας και δασοπροστασίας, «ώστε να καλυφθεί και το θέμα της απασχόλησης και της ανεργίας που θα πλήξει τις περιοχές αυτές. Και φυσικά, τίποτα για την απασχόληση των επαγγελματιών του δάσους, που πλήττονται άμεσα από αυτή την καταστροφή (υλοτόμοι, ρητινοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, κλπ.)».

6. Πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και διαχείρισης για την προστασία της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος, σε έδαφος, αέρα και θάλασσα, με παράλληλη διαχείριση ειδικών αποβλήτων, «που είχε δομήσει και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι».

7. Μηχανισμό παρακολούθησης της τήρησης των διατάξεων της αναδασωτέας, σε τοπικό επίπεδο με ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών στις καμένες εκτάσεις και απασχόληση του τοπικού πληθυσμού.

8. Ολιστικό Πολεοδομικό χωρικό Σχέδιο σε όλη τη έκταση των ΟΤΑ που επλήγησαν.

Ο κ. Φάμελλος επισημαίνει ότι «ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά και να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των καμένων περιοχών, οι υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ ανακοίνωσαν σημεία από όσα προβλέπει ήδη το θεσμικό πλαίσιο και αρκετά από αυτά, είμαστε σίγουροι ότι θα περιπλέξουν περισσότερο το επιτελικό του κράτος, που αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό».

Και καταλήγει, αναφέροντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εδώ, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας».

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024