Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Εύβοια – Δραματικές ώρες - Οικισμοί παραδίνονται στις φλόγες - Απειλούνται σπίτια

Φωτιά στην Εύβοια – Δραματικές ώρες – Οικισμοί παραδίνονται στις φλόγες – Απειλούνται σπίτια

Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της. Σκάφη βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να παραλάβουν κατοίκους που παλεύουν ως την ύστατη στιγμή για να σώσουν τον τόπο τους και τις περιουσίες τους.

Σε πύρινη κόλαση συνεχίζει να βρίσκεται η Εύβοια με νέα χωριά να εκκενώνονται, αφού οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά τις αυλές των σπιτιών.

Η κατάσταση είναι οριακή με σκάφη να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να παραλάβουν κατοίκους που παλεύουν ως την ύστατη στιγμή για να σώσουν τον τόπο τους και τις περιουσίες τους.

Την οργή των κατοίκων και των τοπικών αρχών που εδώ και μέρες απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για αύξηση των μέσων για την αντιμετώπιση της φωτιάς ενισχύει η βαθιά οδύνη για την καταστροφή του τόπου του που κινδυνεύει από καταπράσινος παράδεισος να μετατραπεί σε κρανίου τόπος.

Ποια χωριά κινδυνεύουν

Η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στις Γούβες. Ένα πύρινο μέτωπο κατεβαίνει από Αγδίνες προς Γούβες και το άλλο προς τις περιοχές Γερακιού – Γαλατσώνα οι οποίες έχουν εκκενωθεί.

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν να φτάσουν τα πυροσβεστικά στην περιοχή Γαλατσώνα-Γερακιού-Γούβες-Αρτεμίσιο λίγο πριν οι φλόγες μπουν στο Πευκί, στο οποίο βρίσκονται σκάφη έτοιμα να παραλάβουν κατοίκους που θέλουν να αποχωρήσουν.

Στην παραλία του Αγίου Νικολάου οι φλόγες πλησιάζουν στη θάλασσα.

Στις Αγδίνες τα μέτωπα είναι σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια.

Τέσσερα χιλιόμετρα πριν από την Ιστιαία χωματουργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρική ζώνη για να σώσουν την πόλη.

Παράλληλα, το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Ειδικότερα, στο Ψαροπούλι τα σκάφη παραλαμβάνουν κατοίκους, ενώ στα Βασιλικά οι φλόγες απειλούν τα σπίτια.

Η φωτιά έχει περάσει το χωριό Τσαπουρνιά, ενώ οι κάτοικοι στα Ελληνικά με τη βοήθεια και των ανέμων συγκρατούν την ορμή της σε απόσταση αναπνοής.

Στο Βουτά, στην άλλη πλευρά του βόρειου τμήματος, η φωτιά έφτασε στη Μονοκαριά κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελεί θέμα χρόνου να κινηθεί προς Παναγιά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα της μέσω 112, από το απόγευμα είχε ζητήσει την εκκένωση των συγκεκριμένων χωριών.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η εκκένωση στους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες της Εύβοιας με κατεύθυνση την Ιστιαία.

Άνιση μάχη – Οι φλόγες καταπίνουν το νησί

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού και κινείται τόσο προς το Βορρά όσο και προς το Νότο και πλέον βασικός στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωσή της προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

Αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη»

«Στην Εύβοια, η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις» είπε κατά τη διάρκεια της βραδυνής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε, η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει 2 μέτωπα. Στο νότιο τμήμα της η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς, ενώ στο βόρειο τμήμα της, η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

«Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία» εξήγησε.

«Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μας διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με  το BERIEV-200» ενώ «οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων».

Στο σημείο, επιχειρούν επίσης 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη.

Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον και αν χρειαστεί.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επίσης θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και τον χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή και εξασφαλισμένη η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω 2.000 συμπολίτες μας.

Επιχειρούν 450 πυροσβέστες

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, εξήγησε πως στην Εύβοια γίνεται μεγάλος αγώνας να αντιμετωπιστεί όπου δίνεται η δυνατότητα και ότι αποστέλλονται περισσότερα εναέρια μέσα.

Στην περιοχή επιχειρούν 450 πυροσβέστες και 7-8 εναέρια μέσα τη μέρα.

«Για να μπορέσω όμως να στείλω 10 και 12 (εναέρια) μέσα, πρέπει να είναι σε ύφεση κάποιες άλλες πυρκαγιές που δεν είναι μεγάλου βελινεκούς» εξήγησε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δραματικές εκκλήσεις από τις τοπικές αρχές

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε εξοργισμένος για ακόμη μία φορά ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και πρέπει να είναι συνεχώς παρόντα τα εναέρια μέσα.

«Πρέπει να δουν σοβαρά το μέτωπο, διαφορετικά θα καεί όλη η Εύβοια. Το πρωί θα φτάσει η φωτιά στα Πολιτικά, αν δεν ενεργοποιηθούν μεγάλες εναέριες δυνάμεις. Στο Σπαθάρι έσωσαν οι νέοι το χωριό, όπως και το ίδιο συνέβη σε άλλα χωριά. Το βράδυ του Σαββάτου ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες από τις επίγειες δυνάμεις, αλλά αυτό δεν επαρκεί».

Βασικός στόχος πια είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

Ηδη στο Σπαθάρι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024