Πράσινο φως στο υγειονομικό πάσο και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών, αλλά κόκκινη κάρτα στις απολύσεις εργαζομένων που αρνούνται να επιδείξουν το πάσο στους εργοδότες τους. Αυτή είναι η απόφαση του γαλλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα πρόσφατα μέτρα Μακρόν

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε το νόμο με τον οποίο εγκαθιδρύεται το «υγειονομικό πάσο» και επιβάλλεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών. Πρόκειται για μέτρα-κλειδιά της στρατηγικής της κυβέρνησης Μακρόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που προκαλούν πάντως πολλές αντιδράσεις και διαδηλώσεις.

Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν εγκρίνει τις απολύσεις εργαζομένων που δεν παρουσιάζουν το πάσο στους εργοδότες τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει επενδύσει πολλά στα μέτρα αυτά, καθώς η επιδημία Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 112.000 ανθρώπους στη χώρα.

Το υγειονομικό πάσο (πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid, βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης) τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου σε «χώρους αναψυχής και πολιτισμού», όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι και τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία ενέκριναν με νόμο την επέκτασή του, από τις 9 Αυγούστου, στα καφέ, τα εστιατόρια, τις μεγάλες σιδηροδρομικές γραμμές και τις πτήσεις εσωτερικού, όπως και στους ασθενείς, που χρήζουν μη επείγουσας περίθαλψης, αλλά και στους επισκέπτες στις υγειονομικές μονάδες και τους οίκους ευγηρίας.

Ωστόσο, βουλευτές της Αριστεράς προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας μια «δυσανάλογη» γενίκευση του πάσου και κάνοντας λόγο για «πολλές παραβιάσεις της αρχής της ισότητας».

Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκριναν πως το υγειονομικό πάσο είναι αποτέλεσμα μιας «ισορροπημένης συμφιλίωσης» μεταξύ των ατομικών ελευθεριών και της προστασίας της υγείας, σε μια κρίσιμη απόφαση για την εφαρμογή, από τη Δευτέρα, αυτού του μέτρου από την κυβέρνηση.

Πάντως, οι νέοι ηλικίας 12-17 ετών εξαιρούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι δικαστές τάχθηκαν κατά ορισμένων άλλων διατάξεων του νόμου, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως η υποχρεωτική καραντίνα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid -19 για 10 ημέρες δεν είναι «απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική».

Απέρριψαν, επίσης, διατάξεις που αφορούν στην καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που δεν παρουσιάζουν το πάσο, εάν η εργασία τους το απαιτεί, εκτιμώντας πως υπάρχει «άνιση μεταχείριση» με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, που δεν μπορούν να απολυθούν γι’ αυτό τον λόγο.

Το υγειονομικό πάσο προκαλεί όλο και μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών.

Στη Γαλλία, σχεδόν το 54% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr