Αποπνικτική είναι και σήμερα η ατμόσφαιρα στην Αττική αλλά και στις περιοχές που πλήττονται από τις φωτιές.

Η μυρωδιά του καμένου παραμένει στον αέρα και ο ουρανός  έχει ένα «άρρωστο» κίτρινο χρώμα.

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές:

Χαμηλή ποιότητα αέρα

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τις φωτιές καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι ειδικοί προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται άσκοπα.

Η ποιότητα του αέρα πάνω από την χώρα μας και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρείται χαμηλή, εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών στην περιοχή.

Η δορυφορική εικόνα ορατού φάσματος από νωρίς το πρωί της Πέμπτης που παρουσιάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo δίνει μια συνοπτική εικόνα της μετεωρολογικής κατάστασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία, και απελευθερώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός παρασύρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες πυρκαγιών και φτάνει ως τη Βόρεια Αφρική.

Επιπροσθέτως, υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει επίσης στη χαμηλή ποιότητα του αέρα. Σε πολλές περιοχές λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και υγρασίας παρατηρείται υγρά αχλύς και ομίχλη.

Σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται την Παρασκευή με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα απομακρύνουν μεγάλη ποσότητα ρύπων.

Δείτε live την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας:

Υπάρχουν δύο ιστοσελίδες όπου μπορείτε να δείτε σε ζωντανό χρόνο τα επίπεδα των μικροσωματιδίων τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στον χάρτη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir, μπορείτε να δείτε τα επίπεδα των επιβλαβών σωματιδίων PM2.5.

  • Δείτε τον χάρτη της PurpleAir εδώ.

Ανάλογα στοιχεία παρέχει και η ιστοσελίδα iqair.com.

  • Eπισκεφτείτε την ιστοσελίδα πατώντας εδώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο