Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βολιβία: Δικαστήριο παρατείνει την προφυλάκιση της πρώην μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Ανιες

Βολιβία: Δικαστήριο παρατείνει την προφυλάκιση της πρώην μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Ανιες

Η πρώην μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Ανιες κατηγορείται πως συμμετείχε στην οργάνωση πραξικοπήματος εναντίον του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της χώρας Εβο Μοράλες.

Δικαστήριο της Βολιβίας αποφάσισε χθες Τρίτη να παραταθεί για έξι μήνες η προφυλάκιση της πρώην μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Ανιες, έγινε γνωστό μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με ανάρτηση στην οποία καταγγέλλεται η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

«Στέρηση της ελευθερίας»

Η βολιβιανή δικαιοσύνη δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Στον επίσημο λογαριασμό της κυρίας Ανιες στο Twitter, τον οποίο διαχειρίζονται μέλη της οικογένειάς της, η παράταση της προφυλάκισης της συντηρητικής πολιτικού χαρακτηρίστηκε «άδικη στέρηση της ελευθερίας» της και παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

Η προφυλάκιση της κυρίας Ανιες έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και καταδίκες σε διεθνές επίπεδο.

Η πρώην μεταβατική πρόεδρος συνελήφθη τη 14η Μαρτίου, καθώς κατηγορείται για «στάση», «τρομοκρατία» και «συνωμοσία». Δόθηκε εντολή να προφυλακιστεί, αρχικά για έξι μήνες. Κρατείται σε φυλακή στη Λα Πας.

Η Τζανίνε Ανιες, ως τότε γερουσιάστρια, ορκίστηκε μεταβατική πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2019, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Εβο Μοράλες υπό ασφυκτική πίεση από τον στρατό και την αστυνομία, μετά την ανακήρυξη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές.

Κατηγορείται για πραξικόπημα

Ο Μοράλες διεκδικούσε τέταρτη συναπτή θητεία, που όμως προκάλεσε τον ξεσηκωμό της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε νοθεία.

Επειτα από σειρά διαδηλώσεων και επεισοδίων μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του σοσιαλιστή προέδρου, με τουλάχιστον 35 νεκρούς, ο κ. Μοράλες ανακοίνωσε πως παραιτείται και προσέφυγε αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών του χορήγησαν πολιτικό άσυλο.

Μετά τη νίκη του Λουίς Αρσε, δελφίνου του κ. Μοράλες, στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2020, κατατέθηκε μήνυση σε βάρος της κυρίας Ανιες, η οποία κατηγορείται πως συμμετείχε στην οργάνωση πραξικοπήματος εναντίον του σοσιαλιστή πρώην προέδρου.

Εχουν συλληφθεί επίσης δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησής της.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024