«Πρέπει να προλάβουμε το τέταρτο κύμα για να μην έχουμε εκατόμβη νεκρών από το φθινόπωρο», σημείωσε o Nίκος Καπραβέλος.

Για τη μεγάλη διασπορά του ιού, αλλά και για την επιθετική μορφή που έχει πάρει πλέον η πανδημία, μίλησε ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Ο γιατρός μάλιστα προειδοποίησε πως το τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων αρχίζει και εξασθενεί. Μιλώντας στο OPEN, μετέφερε την ανησυχία των ειδικών σχετικά με το ότι η πανδημία έχει αλλάξει.

«Ανησυχούμε από το εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνεται, η πανδημία έχει πάρει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές ανάγκες είναι πιο μικρές από τις δυνατότητες που έχουμε. Το ρήγμα των ανεμβολίαστων στο τείχος ανοσίας με ανησυχεί, οι εμβολιασμένοι είναι αναγκαίο να κάνουν αναμνηστικές δόσεις», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης και στον πρώτο διπλά εμβολιασμένο ασθενή που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, λέγοντας πως η κατάστασή του είναι υπό έλεγχο.

Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το »ρήγμα» στην ανοσία είναι πολύ μεγάλο: Αυτό των ανεμβολίαστων. Αυτό μας ανησυχεί περισσότερο. Το ρήγμα σε ένα πλοίο ανησυχεί όλους τους επιβαίνοντες. Δεν είναι μόνο οι ανεμβολίαστοι αυτοί που κινδυνεύουν».

Να προλάβουμε το τέταρτο κύμα για να μην έχουμε εκατόμβη νεκρών

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε, το τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων αρχίζει και εξασθενεί, συστήνοντας τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης σε ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, προειδοποίησε: «Είμαστε λίγο ανήσυχοι εάν θα τα καταφέρουμε ώστε το τέταρτο κύμα, αυτό που βλέπετε σε εξέλιξη, και κατά τον Αύγουστο, αλλά κυρίως από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και μετά, να είναι απόλυτα ελεγχόμενο, ώστε να μην αφήσει και αυτό μία εκατόμβη νεκρών».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται, ειδικά δεδομένης και της αυξημένης κινητικότητας εν μέσω του καλοκαιριού.
Ακόμη, αναφερόμενος στον πρώτο διπλά εμβολιασμένο ασθενή που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είπε πως η κατάστασή του είναι υπό έλεγχο.

Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε, εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας μέσα σε λίγες ημέρες, τασσόμενος υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ευαίσθητες κατηγορίες εργαζομένων, γιατί η «επικοινωνία των ανεμβολίαστων με ευπαθείς ομάδες θα είναι καταστροφική, άρα και η πολιτεία θα πρέπει να πάρει μέτρα».

Τέλος, επανέλαβε τη σημασία χρήσης της μάσκας και αποφυγής του συνωστισμού, προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό τέταρτο κύμα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr