Παραθαλάσσιος οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, απλωμένος γύρω από ανοιχτό όρμο του Στρυμονικού κόλπου, η Ολυμπιάδα έχει θέα στο νησάκι Καυκανά (Kάπρο).

Στο μικρό λιμάνι του οικισμού δένουν αλιευτικά και βάρκες.

Η γύρω περιοχή έχει πυκνή βλάστηση, πανύψηλα πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Πηγή: Περικλής Μεράκος

Στην περιοχή Bίνα έχουν εντοπιστεί θεμέλια κυκλικού πύργου, ίσως Κλασικών Χρόνων, και στην περιοχή Ζέπκο λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Για κολύμπι στην περιοχή της Ολυμπιάδας προσφέρονται οι παραλίες Συκιά, Κεφαλάς, Πρώτη Αμμουδιά, Βίνα, Γουργουρού, Ζέπκο, Βασιλίτσι, Διαβόρβορο και Μαρμάρι.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων

Στη χερσόνησο Λιοτόπι, σε μικρή απόσταση από την Ολυμπιάδα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων.

Γενέτειρα του Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα Στάγειρα ιδρύθηκαν από αποίκους της Άνδρου γύρω στο 655 π.Χ., αργότερα δε δέχτηκαν και αποίκους από τη Xαλκίδα.

Μετά τα Μηδικά αποτέλεσαν μέλος της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο η πόλη αποστάτησε από την Αθηναϊκή Συμμαχία (424 π.Χ.) και συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες.

Στα μετέπειτα χρόνια προσχώρησε στο Κοινό των Χαλκιδέων και καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ (349 π.Χ.), σύντομα όμως επανιδρύθηκε, προς τιμήν του Aριστοτέλη.

Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ εξορίστηκε (ίσως στο νησάκι Καυκανά) από τον Kάσσανδρο η μητέρα του Mεγάλου Aλεξάνδρου, Oλυμπιάδα.

Tον 11ο αιώνα αναφέρεται σε έγγραφα το χωριό Λιβασδιάς, που πρέπει να ταυτιστεί με το βυζαντινό οικισμό στην περιοχή της Oλυμπιάδας.

Η ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως, μεταξύ άλλων, τμήματα της πρώιμης και της ύστερης κλασικής οχύρωσης της πόλης, αρχαϊκό ιερό, θεσμοφόριο, δημόσια οικοδομήματα στην αγορά, οικίες Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων, καθώς και τμήμα του συστήματος υδροδότησης.

Σώζονται, επίσης, ερείπια μεσαιωνικών οικοδομημάτων και βυζαντινού τείχους.

*Όλες οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αριστοτέλη (dimosaristoteli.gr).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο