Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπορέλ - Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων

Μπορέλ – Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων

«Η χρήση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, για την προώθηση πολιτικών στόχων παραβιάζει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Κατά συνέπεια, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταδικάζουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ

«Η εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων είναι απολύτως απαράδεκτη» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος  Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ για την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας, υπογραμμίζει ότι «η χρήση ανθρώπων που έχουν ανάγκη, για την προώθηση πολιτικών στόχων παραβιάζει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Κατά συνέπεια, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταδικάζουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας».

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των παράτυπων διελεύσεων στην ΕΕ από τη Λευκορωσία για τη διατήρηση της ακεραιότητας των εξωτερικών συνόρων της. Σύμφωνα με τη σταδιακή προσέγγισή της, η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων που απευθύνονται σε έμπορους μεταναστών που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ή εκείνους που κατά τα άλλα εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων» συμπληρώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές προκειμένου να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Άτομα που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ θα επιστρέφονται» και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αλληλέγγυα, έχουν ήδη αυξήσει την υποστήριξή τους, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης της ταχείας παρέμβασης FRONTEX στα σύνορα και πρόσθετης τεχνικής βοήθειας, και είναι έτοιμα να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο. Τα κράτη μέλη θα παράσχουν γρήγορα την απαραίτητη υποστήριξη για να εξασφαλίσουν την άμεση ανάπτυξη των σχετικών ομάδων και στοιχείων» .

«Θα εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων επιστροφής της ΕΕ στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης, μεταξύ άλλων μέσω διαλόγου και εταιρικών σχέσεων με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης» καταλήγει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το επετειακό σήμα του Ολυμπιακού για τα 100 χρόνια (vid)

«Κόκκινο για το πάθος μας. Λευκό για την αγνή μας αγάπη. Χρυσό για την θρυλική μας ιστορία και δόξα»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024