Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλαφόν στις ηπαρίνες 45 εκατ. ευρώ για το 2021

Πλαφόν στις ηπαρίνες 45 εκατ. ευρώ για το 2021

Η ρύθμιση αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ δεν προβλέπεται αντίστοιχη για τα νοσοκομεία  - Δυσκολίες στην παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων, λόγω έλλειψης πρώτων υλών

Κλειστός προϋπολογισμός για τη χορήγηση αντιθρομβωτικής θεραπείας με ηπαρίνες σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, αποφασίσθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών για τον ΕΟΠΥΥ.

Ο προϋπολογισμός αυτός, επιτρέπει τη συνταγογράφηση ηπαρινών για το 2021 μέχρι τα 45 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ. Υπέρβαση του ποσού αυτού, θα οδηγήσει σε υποχρεωτική επιστροφή clawback για τις φαρμακευτικές που διαθέτουν τις ηπαρίνες στην αγορά.

Στην απόφαση για καθιέρωση πλαφόν στη συγκεκριμένη  θεραπευτική κατηγορία φαρμάκων ορίζεται ότι «το όριο της δαπάνης των φαρμάκων που ανήκουν στη θεραπευτική ομάδα των ηπαρινών και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ καθορίζεται στα 45 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2021 έως Δεκέμβριο 2021».

Διευκρινίζεται ότι από το σύνολο της δαπάνης αυτής, αφαιρούνται τα ποσά επιστροφής (rebates) της φαρμακοβιομηχανίας και τα ποσά επιστροφής που βαρύνουν τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου κλειστού προϋπολογισμού, σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συγκεκριμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ηπαρινών) και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση.

Καθώς η σχετική απόφαση εκδόθηκε τώρα, για τις δαπάνες των ηπαρινών που έχουν συνταγογραφηθεί από τις αρχές του έτους ως το τέλος Ιουλίου, υπολογίζονται από το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, παρακολουθούνται ξεχωριστά και δεν συνυπολογίζονται στο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Καθώς πρόκειται για εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη, οπότε τα φάρμακα διατίθενται μέσω φαρμακείων, στην απόφαση διευκρινίζεται ότι για τους μήνες από Αύγουστο μέχρι και Δεκέμβριο 2021, τα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να υποβάλουν στον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές ηπαρινών, σε ξεχωριστό φάκελο μαζί με τις συνταγές των φαρμάκων, εκδίδοντας χωριστό τιμολόγιο δαπάνης ηπαρινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που προβλέπεται επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων εξωνοσοκομειακά.

Αυξημένες ανάγκες – Ελλείψεις

Σημειώνουμε ότι για την νοσοκομειακή χρήση ηπαρινών, οι οποίες μάλιστα χρησιμοποιούνται ως αντιθρομβωτική αγωγή για τις επιπλοκές θρόμβωσης στην COVID -19, δεν έχει προσδιοριστεί σχετικό πλαφόν – ξεχωριστό του συνολικού κλειστού προϋπολογισμού των νοσοκομειακών φαρμάκων.

Την περίοδο αυτή, οι ηπαρίνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας τόσο από πλευράς παραγωγής η οποία έχει μειωθεί, όσο και από πλευράς ζήτησης η οποία αυξάνεται ετησίως κατά 7% πέραν της αυξημένης ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Οι περιορισμοί στην παραγωγή τους διεθνώς, προήλθε από τη θανάτωση του 40% των χοίρων στην Κίνα λόγω αφρικανικής πανώλης. Η Κίνα παρήγε το 80% της πρώτης ύλης, όμως ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί ο πληθυσμός των χοίρων, από τους οποίους παράγοντα οι ηπαρίνες (είναι βιολογικό προϊόν) και οι προσπάθειες να παραχθεί από άλλου είδους ζώα δεν είχε αποτέλεσμα, οπότε παραμένουν οι ελλείψεις πρώτης ύλης.

Αντίστοιχα, η αύξηση των περιστατικών καρκίνου, συνεπώς και των θρομβώσεων που προκαλεί η ασθένεια, έχει οδηγήσει σε σταθερή ετήσια αύξηση της ζήτησης της τάξης του 7%, ενώ δεν είναι γνωστή ακόμη η αύξηση της ζήτησης που προκαλεί διεθνώς η βαριά νόσηση από κοροναϊό.

Ο συνδυασμός αυτός, είναι «εκρηκτικός» ειδικά για τη χώρα μας και τη νοσοκομειακή περίθαλψη ενόψει τέταρτου κύματος της πανδημίας και τις ανάγκες που αναμένεται να δημιουργηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024