Τούντας: Εξαιρετικά μεταδοτικός ο κοροναϊός – Θα θρηνήσουμε και παιδιά
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών», τόνισε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας
Για την έξαρση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας.
Ο καθηγητής τόνισε ότι ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε και νέους ανθρώπους, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα, κυρίως στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά 12-18 ετών. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μικρότερος στα παιδιά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά όταν μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που μπορεί να μολυνθούν, εκεί θα θρηνήσουμε και θύματα.», τόνισε.
Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο κ. Τούντας είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική και στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, καθώς μπορούν και εκείνοι να μολυνθούν. Συγκεκριμένα, έχουν τις μισές πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να μολυνθούν, δηλαδή 1 στους 2.
«Εάν ο εμβολιασμένος μολυνθεί θα μεταδώσει τον ιό με την ίδια ευκολία που θα τον μεταδώσει και ο ανεμβολίαστος.», είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής εξήγησε, επίσης, ότι αρκούν μόνο 10 δευτερόλεπτα επαφής με κάποιον μολυσμένο για να κολλήσει κάποιος. «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σαν τον ιό της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός.»
Τέλος, όσον αφορά την ανοσία από τον εμβολιασμό, είπε ότι κατά μέσο όρο κρατάει για 8-10 μήνες, μετά τον αρχικό εμβολιασμό. «Πιθανότατα να χρειαστεί μια τρίτη δόση.»
- Φορτηγό αεροπλάνο αγνοείται στην Αραβική Θάλασσα – Δραματική πτώση με 22.400 πόδια το λεπτό
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
- Το Ιράν για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία
- Οι Στάρμερ και Στέρε φόρεσαν μπλούζες των εθνικών τους ομάδων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442