Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.

Αυξημένο παρατηρείται το επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες, όπως έκανε γνωστό η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο. Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%.

Σημείωσε ότι το ποσοστό κρουσμάτων σε τουρίστες είναι μικρό, κάτω από 1%. Όσο για τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων, παραμένει χαμηλά, στα 25 έτη. Ωστόσο, σημείωσε ότι στα άτομα κάτω από τα 39 έτη, μειώθηκε το ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία είναι ανησυχητική.

Ανεμβολίαστο το 99% όσων νοσηλεύτηκαν

Η ίδια τόνισε το όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας πως με τα ίδια σχεδόν ημερήσια κρούσματα και παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές, πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους, πολύ λιγότερους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

«Το 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα με μία δόση», δήλωσε.

Επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας επισήμανε πως υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των ανεμβολιάστων θα χρειαστεί να εισαχθούν για νοσηλεία. Από την ιχνηλάτιση προκύπτει ότι, οι κοινωνικές συναθροίσεις και νυχτερινή διασκέδαση είναι ο κύριος λόγος μετάδοσης στους νέους, ενώ στους μεγαλύτερης ηλικίας οφείλονται σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και εργασία.

«Οσο προχωράμε προς το τέταρτο κύμα, το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, είπε ότι το 62% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, με τα νούμερα να αποτυπώνουν τη συμβολή του εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr