Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακρής: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ παθογόνος

Τσακρής: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ παθογόνος

Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κοροναϊού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης μίλησε για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μετάλλαξη Δέλτα, ενημερώνοντας σχετικά με το τι αναφέρουν οι πρόσφατες μελέτες.

«Οι μεταλλάξεις είναι αναμενόμενες για τους κοροναϊούς, γιατί έτσι συμπεριφέρεται η «οικογένεια» αυτών των ιών», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο κ. Τσακρής εξήγησε ότι αυτό το γνωρίζουν και από την εμπειρία με τους εποχικούς κοροναϊούς που καταφέρουν συνεχώς και μεταλλάσσονται ή ανταλλάσσουν γενετικό υλικό που τους επιτρέπει να προκαλούν λοιμώξεις. «Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, έχουμε εξάρσεις από κοροναϊούς που προκαλούν ήπιες και όχι σοβαρές λοιμώξεις. Όλοι οι RnA ιοί που μπορούν και μολύνουν διάφορους ξενιστές και όχι μόνον τον άνθρωπο, έχουν αποκτήσει σε βάθος χρόνος να αναπροσαρμόζονται και να συνηθίζουν να μεταδίδονται. Αντιθέτως σε άλλους ιούς RnA, όπως της ιλαράς, που ο μόνος ξενιστής είναι ο άνθρωπος, δουλεύει η ανοσία αγέλης και εάν εμβολιαστεί το 90% περιορίζεται δραστικά ο ιός».

Ο ρόλος της διασποράς του ιού στην ύπαρξη των μεταλλάξεων

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι με τον εμβολιασμό δημιουργείται ένα σύστημα ανοσίας για το σύστημα υγείας και μειώνονται δραστικά οι σοβαρές επιπλοκές από την έκθεση στον ιό, όπως και η μεταδοτικότητα. «Πάντως όσο πιο μεγάλη είναι η διασπορά στην κοινότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο παραλλαγών. Άλλωστε η αγγλική, η βραζιλιάνικη, η ινδική παραλλαγή, εμφανίστηκαν σε γεωγραφικές περιοχές που η εξάπλωση του ιού ήταν ανεξέλεγκτη. Ο ιός δεν χρειάζεται να έρθει μέσω κάποιου ταξιδιώτη, μπορεί και σε τοπικό επίπεδο να εμφανίσουν παρόμοια εξ ελικτά μονοπάτια».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο ιός μεταδίδεται ποιο εύκολα αλλά δεν τον ενδιαφέρει να προκαλεί ποιο σοβαρή λοίμωξη στον ξενιστή. Μεταδίδεται συνήθως στην προσυμπτωματική φάση ή τις πρώτες μέρες των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια η μεταδοτικότητά του μειώνεται σημαντικά. Όμως προκαλεί σοβαρές επιπλοκές 10-15 ημέρες μετά την λοίμωξη και μπορεί ο ασθενής να καταλήξει και όλα αυτά σε φάση που ο ιός συνήθως δεν είναι τόσο μεταδοτικός.

Τι δείχνουν οι μελέτες

«Οι πρώτες μελέτες από τον Καναδά που συγκρίνουν πόσο παθογόνος είναι στην παραλλαγή Δ, τώρα στο τέταρτο κύμα και πόσο παθογόνος ήταν σε προηγούμενα επιδημικά κύματα με τις άλλες παραλλαγές, βλέπουμε ότι μάλλον είναι περισσότερο παθογόνος, αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Όλα αυτά συγκρίνοντας άτομα ίδιων ηλικιακών ομάδων, ίδιου φύλου, με τα ίδια υποκείμενα νοσήματα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ο κ. Τσακρής είπε ότι σε χώρες όπως το Ισραήλ γίνεται σύσταση σε άτομα με ειδικά προβλήματα από εκεί και πέρα αναμένονται μελέτες που θα δείξουν πόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και πόσο μία τρίτη δόση προσαρμοσμένη για τη ν παραλλαγή Δ, έχει την ασφάλεια για να χορηγηθεί.

Για τον εμβολιασμό των νέων παιδιών τόνισε ότι οι μελέτες δείχνουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες παρενέργειες. Ακόμα και οι σπάνιες παρενέργειες μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν σημειωθεί σε νέους ενήλικες φαίνεται να είναι παρατηρούνται ακόμα πιο σπάνια σε νέες ηλικίες. Τα mRna είναι ασφαλή και τα οφέλη του εμβολιασμού στα νεότερα παιδιά μεγάλα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024