Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H κλιματική αλλαγή ίσως φέρνει καταιγίδες και πλημμύρες στην Ευρώπη

H κλιματική αλλαγή ίσως φέρνει καταιγίδες και πλημμύρες στην Ευρώπη

μέχρι το τέλος του αιώνα, τα συστήματα καταιγίδων που κινούνται με μικρή ταχύτητα και δίνουν μεγάλα ύψη τοπικής βροχόπτωσης ενδέχεται να εμφανίζονται έως και 14 φορές συχνότερα από ό,τι σήμερα.

Λίγες ημέρες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που σάρωσαν Γερμανία και Βέλγιο, μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει αύξηση στα μετεωρολογικά συστήματα που κινούνται με αργή ταχύτητα πάνω από την Ευρώπη και προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάλογων πλημμυρών.

Η παγκόσμια θέρμανση είναι γνωστό ότι αυξάνει τη συγκέντρωση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, αφού ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό από ό,τι ο ψυχρός. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αυξήσει τα ύψη βροχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (Met Office) που προσομοιώνουν το παγκόσμιο κλίμα.

«Χάρη σε πρόσφατες προόδους στην ισχύ των υπερυπολογιστών, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας πανευρωπαϊκές κλιματικές προσομοιώσεις εξίσου λεπτομερείς με τα μοντέλα βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης» εξηγεί ο δρ Άμπντουλα Κάραμαν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.

Τα μοντέλα αυτά χωρίζουν τον πλανήτη σε μεγάλα τετράγωνα –όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η πρόβλεψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα τετράγωνα είχαν πλευρά μόλις δύο χιλιομέτρων και επέτρεψαν προσομοιώσεις το κλίματος σε επίπεδο γειτονιάς.

Το ανησυχητικό συμπέρασμα είναι πως, μέχρι το τέλος του αιώνα, τα συστήματα καταιγίδων που κινούνται με μικρή ταχύτητα και δίνουν μεγάλα ύψη τοπικής βροχόπτωσης ενδέχεται να εμφανίζονται έως και 14 φορές συχνότερα από ό,τι σήμερα.

«Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν αλλαγές στην ταχύτητα των μεγάλων συστημάτων βροχόπτωσης –μια σημαντική παράμετρος που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμηρών» λέει ο Κάραμαν.

Το μόνο θετικό είναι ότι στην περιοχή της Μεσογείου αυτού του είδους οι καταιγίδες είναι σήμερα πολύ σπάνιες.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024