Στα μέτρα της πανδημίας η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Γιατί είναι η σημαντική η διεξαγωγή τους

«Κομμένη και ραμμένη» στη πανδημία του κοροναϊού ήταν η σημερινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Με λιγότερους από 1000 θεατές σε ένα στάδιο χωρητικότητας 68.000 θέσεων, με μάσκες και… αποστάσεις μεταξύ των αποστολών των χωρών, σηματοδοτήθηκε επισήμως η έναρξη των αγώνων που αναβλήθηκαν το θέρος του 2020 εξαιτίας της Covid – 19.

Λόγω της απουσίας κόσμου και των αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής, η τελετή έναρξης δεν είχε την λάμψη και τη «ζωντάνια» που αρμόζει στην περίσταση. Πολλοί, μάλιστα, έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν «βουβή». Εντούτοις, η σημειολογία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σημαντική.

Κι αυτό, διότι, προωθείται ένα οικουμενικό μήνυμα, ότι παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, η ζωή – και ο αθλητισμός που αποτελεί σημαντικό τμήμα της – προχωρά μπροστά και συνεχίζει. Άλλωστε, τόσοι αθλητές από διάφορες χώρες του κόσμου, συνέχισαν έναν επιπλέον χρόνο την επίπονη προετοιμασία τους για να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός.

Η τελετή

Ένα μέρος της τελετής έναρξης ήταν αφιερωμένο στη μνήμη όσων έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας της πανδημίας. Για το λόγο, αυτό, μεταξύ των όσων παρέλασαν ήταν οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν στην πρώτη γραμμή την Covid -19: Οι υγειονομικοί. Εντυπωσιακές ήταν οι παραδοσιακές ιαπωνικές χορογραφίες, ενώ, συγκίνηση προκάλεσε το άναμμα του βωμού με την Ολυμπιακή Φλόγα από τη Ναόμι Οσάκα.

Όπως πάντα πρώτη

Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν 206 χώρες. Όπως πάντα, πρώτη στο γήπεδο εισήλθε η Ελλάδα, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες «γεννήθηκαν» στην χώρα μας. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 83 αθλητές, ενώ σημαιοφόροι μας ήταν οι Λευτέρης Πετρούνιας και Άννα Κορακάκη.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή, αυτό που ονειρεύεται από μικρό παιδί, να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή και να μπει πρώτος στο Στάδιο κρατώντας την ελληνική σημαία» δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας. «Αισθάνομαι υπερήφανος και ελπίζω να φανώ αντάξιος αυτής της σημαίας που με τόσο πάθος κράτησα, να φανώ αντάξιος με τα αποτελέσματα μου» πρόσθεσε.

«Ήταν ένα μοναδικό συναίσθημα και το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι μπήκαμε σε ένα άδειο στάδιο χωρίς θεατές, ωστόσο κατανοούμε ότι αυτό ήταν για το καλό όλων» υπογράμμισε από την πλευρά της η Άννα Κορακάκη.

Την ώρα που διεξάγονταν η τελετή έναρξης, έξω από στάδιο διαδήλωναν… αρνητές, άνθρωποι που ήταν αντίθετοι στην διεξαγωγή των αγώνων υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Οι αντιφάσεις, εντός και εκτός σταδίου, ήταν πολλές. Το μήνυμα ωστόσο είναι θετικό.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr