Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια καλή είδηση: Οι ελληνικές θάλασσες κερδίζουν τη μάχη απέναντι στα απορρίματα

Μια καλή είδηση: Οι ελληνικές θάλασσες κερδίζουν τη μάχη απέναντι στα απορρίματα

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζει η Nestlé Ελλάς συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Πέντε μέρες, 2,7 τόνοι απορριμμάτων. Δύο αριθμοί που αποδεικνύουν πόσα μπορούν να επιτευχθούν όταν υπάρχει θέληση, συνεργασία και τεχνογνωσία – και που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν τα απορρίμματα που απομακρύνθηκαν από τις ακτές του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας εντός του Ιουνίου.

Απορρίμματα που θα υπονόμευαν την υγεία των πλούσιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της χώρας μας, εντέλει θα καταλήξουν σε υψηλά ποσοστά στην κυκλική οικονομία.

Η συγκεκριμένη επιτυχία δεν γεννήθηκε στο κενό. Ήταν μόνο η τελευταία σελίδα του φετινού WE SEA MORE II, του πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιούν για δεύτερη χρονιά  Nestlé Ελλάς και Polygreen. Η πρωτοβουλία, την οποία έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, έχει στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων από το θαλάσσιο οικοσύστημα μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών – και ήδη έχει κατορθώσει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αναγκαία τεχνογνωσία εξασφαλίζεται μέσα από συνεργασίες-κλειδιά, με οργανισμούς όπως η UcanDrone, που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής (για παράδειγμα: τηλεπισκόπηση και μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγονται, αλλά και τους δύτες της Diver’s World που προχωρούν στη συνέχεια στην απομάκρυνση των απορριμμάτων που εντοπίζονται στον βυθό.

Την συλλογή απορριμμάτων από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς και της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου με εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων από την παραλία. Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτων από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% αφορούσε πλαστικά απορρίμματα, το 17% υφάσματα και το 16% scrap (αλουμίνιο και μέταλλα).

Μετά τη συλλογή τους, τα απορρίμματα διαχωρίστηκαν με βάση το υλικό τους, τοποθετήθηκαν σε ειδικές συσκευασίες συλλογής και μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco – εταιρεία συνεργαζόμενη με την Polygreen -, για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους.

Το WE SEA MORE σε αριθμούς:

Καθαρίζοντας τη Μεσόγειο

Κι αν στην περίπτωση του WE SEA MORE τον λόγο έχει η επιστήμη και οι τελευταίες τεχνολογίες, στην περίπτωση του προγράμματος Mediterranean Cleanup, που επίσης υλοποιείται με την υποστήριξη της Nestlé Ελλάς, την «περίθαλψη» του θαλάσσιου οικοσυστήματος αναλαμβάνουν εκείνοι που έχουν και τη στενότερη επαφή μαζί του: Οι ίδιοι οι αλιείς.

Μέσω της «Εναλείας», μιας αστικής μη κερδοσκοπικής κοινωνικής επιχείρησης, οι ψαράδες ενθαρρύνονται να μην επιστρέφουν στη θάλασσα τα απορρίμματα που μπλέκονται στα δίχτυα τους, αλλά να τα φέρνουν πίσω στο λιμάνι, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Έτσι, χιλιάδες κιλά πλαστικού αφαιρούνται καθημερινά από τον βυθό της θάλασσας.

Όπως εξηγεί ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλείας:

«Η Nestlé υποστηρίζει το πρόγραμμά μας Mediterranean Cleanup με την «υιοθέτηση» 5 αλιευτικών στον Αργοσαρωνικό τα οποία έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει 12.240 kg απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 10.300 kg είναι πλαστικά. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά, έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας και στην περιοχή της Βάρκιζας από όπου συλλέγουμε τα χρησιμοποιημένα δίχτυα των αλιέων έτσι ώστε να φροντίσουμε την ανακύκλωσή τους για να μην καταλήξουν στη θάλασσα ως δίχτυα-φαντάσματα.

«Η Nestlé με την τεχνογνωσία της, μας καθοδηγεί στην επανένταξη όλο και περισσότερου θαλάσσιου πλαστικού στην κυκλική οικονομία».

Ήδη, μόνο από την περιοχή της Βάρκιζας, οι ψαράδες έχουν συγκεντρώσει 3.500 κιλά χρησιμοποιημένων διχτυών, τα οποία αντί για τον βυθό θα καταλήξουν στην ανακύκλωση.

Συνολικά, οι αλιείς που συμμετέχουν στο Mediterranean Cleanup, έχουν συλλέξει 205.276 κιλά απορριμμάτων από τη θάλασσα, εκ των οποίων 171.064 κιλά πλαστικών. Και περίπου ένα 40% αυτών των πλαστικών θα ενταχθεί στην κυκλική οικονομία παίρνοντας νέα ζωή.

Η Nestlé στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Σχολιάζοντας τα δύο προγράμματα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, σημείωσε:

«Στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν την φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη».

Εξάλλου, η Nestlé έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους και τις δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 – και σε πρώτη φάση για μείωσή τους στο μισό μέχρι το 2030 – αλλά και για τη χρήση πλήρως ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών μέχρι το 2025, ώστε καμιά συσκευασία της να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Nestlé έχει θέσει ως προτεραιότητα τηςβιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, δουλεύοντας εντατικά για την επίτευξη όλο και πιο φιλόδοξων στόχων.

Sponsored by Nestlé 

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024