Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Αραβικού Συνδέσμου

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αραβικού Συνδέσμου

Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου υπέγραψαν σήμερα ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γιτ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τις υπογραφές τους στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου έβαλαν σήμερα στο Κάιρο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γιτ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανοίγοντας ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και όλα τα αραβικά κράτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκινώντας στα αραβικά την ομιλία του με τη φράση «Αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ πολύ», τόνισε προς τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου ότι «η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα των κοινών μας προσπαθειών, δημιουργεί τις βάσεις για την ενίσχυση των πολιτικών διαβουλεύσεων και ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Ελλάδας, καθώς επίσης και μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών κρατών».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Είναι χάρη στους Άραβες δασκάλους που έργα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων γίνανε γνωστά στη Δύση. Οι Έλληνες μελέτησαν εδώ στην Αίγυπτο» και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριξε την επιθυμία του αιγυπτιακού λαού για ανεξαρτησία και ευημερία».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έστειλε μηνύματα σε χώρες της περιοχής, τονίζοντας ότι «σήμερα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, με χώρες της περιοχής μας και έθνη που δεν ανήκουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, αλλά μέσω των ενεργειών τους, αποτελούν μία πολύ σοβαρή απειλή στην σταθερότητα της περιοχής. Παρεμβαίνουν στρατιωτικά ή άμεσα προσπαθώντας να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής και να αναβιώσουν θρησκευτικές αυτοκρατορίες που θάφτηκαν στους αιώνες, υπονομεύοντας την τάξη που έχει δημιουργηθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Η κοινή μας απάντηση θα πρέπει να βασίζεται σε κοινές μας αρχές και αξίες: το σεβασμό της αυτοκυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής, στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ», απευθύνοντας έκκληση για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων από αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «υπογραμμίζουμε την πλήρη μας δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Καταδικάζουμε σθεναρά ενέργειες κρατών που απειλούν ή που κάνουν χρήση βίας ενάντια στις γειτονικές τους χώρες, παραβιάζοντας κατάφορα το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τασσόμαστε υπέρ της μη παρέμβασης κρατών σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, απειλές σε συμμαχικά κράτη και τις τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή μας».

Και ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα δεν είναι απλά μία ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεών μας και των πολιτικών μας διαβουλεύσεων. Εμείς πιστεύουμε ότι ανοίγει νέες λεωφόρους συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών κρατών και του Αραβικού Συνδέσμου. Και επίσης, ανοίγει το δρόμο για άλλες διεθνείς συνεργασίες. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει το διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Και ελπίζουμε ότι τα αραβικά κράτη θα βοηθήσουν επίσης εμάς για να εκφράσουμε τις ευαισθησίες μας σε άλλα περιφερειακά όργανα όπως τον Οργανισμό Ισλαμικών κρατών. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μία γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις με αραβικά κράτη, πραγματοποιώντας σημαντικές συμφωνίες, συμφωνίες που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε παλαιότερα. Και προωθώντας διμερείς πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν τα κράτη της περιοχής πιο κοντά, ενισχύοντας τη συνεργασία μας σε τομείς-κλειδιά, όπως ενέργεια, τουρισμό, υγεία και μεταφορές».

«Είναι με μεγάλη χαρά που υποδέχομαι σήμερα τον Έλληνα ΥΠΕΞ και υπογράφουμε από κοινού το μνημόνιο κατανόησης, αποσκοπώντας να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τις σχέσεις της Ελλάδας και των Αραβικών κρατών», τόνισε ο κ. Αμπούλ Γιτ και προσέθεσε:

«Το μνημόνιο κάνει επίσης αναφορά σε μία ετήσια συνάντηση, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Αραβικών κρατών. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε κοντά στον αραβικό κόσμο και έλαβε σημαντικές αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα όσον αφορά το Παλαιστινιακό και τις αδικίες που πλήττουν τους Παλαιστινίους».

«Η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας και Αραβικού Συνδέσμου», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Τέλος, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου να επισκεφθεί την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024