Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε κορυφαία αξιωματούχο της ΕΕ η οποία δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την παράνομη απέλαση προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.

Τις καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία από το ελληνικό Λιμενικό φέρνει ξανά στην επιφάνεια ρεπορτάζ του BBC.

Το ρεπορτάζ  αναφέρεται σε κορυφαία αξιωματούχο της ΕΕ η οποία δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την παράνομη απέλαση προσφύγων που φτάνουν στα σύνορα της χώρας.

«Μας είπαν να πάμε να γ***, να μην ξαναγυρίσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ένας πρόσφυγας.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί μαρτυρίες αιτούντων άσυλο, κάποιοι από τους οποίους κατάφεραν να καταγράψουν σε βίντεο όσα έζησαν από τις ελληνικές αρχές.

«Πήραν τον γιο μου από την αγκαλιά μου με έναν πολύ περίεργο τρόπο, σαν να τον συλλάμβαναν» καταγγέλλει στο BBC η Najma, μια πρόσφυγας από τη Συρία, η οποία έφτασε στην Ελλάδα με τα δύο της παιδιά.

«Κοιμόταν, όταν τον πήραν, και τον πέταξαν σε μια βάρκα. Το πόδι του γλίστρησε και παραλίγο να πέσει στη θάλασσα. Είπα: »ο γιός μου θα πέσει στη θάλασσα και περιμένετε να μην φωνάξω; Δεν θέλετε να μας αφήσετε να μπούμε στη χώρα σας, αλλά μην μας μεταχειρίζεστε έτσι.»

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι οι «βάσιμες αναφορές» για «pushbacks» μεταναστών από θάλασσα και ξηρά αποτελούν «παραβιάσεις θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών».

Όπως αναφέρει το BBC, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίζονται ότι χιλιάδες άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχουν εξωθηθεί πίσω στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές προτού τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Η Ελλάδα αρνείται κάθε κατηγορία για επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr