Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ecofin: Προς έγκριση τα πρώτα 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης - «Είναι μια σημαντική μέρα», λέει ο Τζεντιλόνι

Ecofin: Προς έγκριση τα πρώτα 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης – «Είναι μια σημαντική μέρα», λέει ο Τζεντιλόνι

Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ

Την τελική έγκριση σε δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αναμένεται να δώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Τα δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που αναμένεται να υιοθετηθούν από το Ecofin, είναι αυτά που υποβλήθηκαν πριν το τέλος Απριλίου και έχουν λάβει το πρώτο πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα εθνικά σχέδια της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Δανίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας.

Το ελληνικό σχέδιο, από τα πρώτα που εγκρίθηκαν

Το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή. Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα δεν αναμένεται να γίνει μια εις βάθος συζήτηση για τα σχέδια, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών (EFC). Τα δώδεκα σχέδια αναμένεται να επικυρωθούν με συναίνεση και στη συντριπτική πλειονότητα, τα κράτη μέλη συμμερίζονται τις λεπτομερείς εκτιμήσεις της Επιτροπής, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, της Κροατίας και της Λιθουανίας που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση του Ecofin περί τα τέλη Ιουλίου.

Εικοσιτέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα»

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να εγκριθούν», δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).

«Αυτή είναι η πραγματική εκκίνηση των εθνικών σχεδίων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση γι’ αυτές τις δώδεκα χώρες», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό που η επίσημη έγκριση αυτών των εθνικών σχεδίων έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται καθ’οδόν.

«Αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη στις αγορές και στις χώρες και θα επιτρέψει στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι να το κάνουμε να πετύχει. Η σημερινή επίσημη απόφαση είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τα εθνικά σχέδια, όμως το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και χρόνια θα είναι το αποφασιστικό κομμάτι αυτού του άνευ προηγουμένου προγράμματος», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024