Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Οι δύο «Ελλάδες» βάσει εμβολιασμού - Το χάσμα που ευνοεί τη μετάλλαξη

Κοροναϊός: Οι δύο «Ελλάδες» βάσει εμβολιασμού – Το χάσμα που ευνοεί τη μετάλλαξη

Η κυβέρνηση επιμένει στα περί ατομικής ευθύνης χωρίζοντας πολίτες και επιχειρήσεις σε δύο κατηγορίες, κάτι που εγκυμονεί πάντως σοβαρούς κινδύνους για καταφανείς ανισότητες

Έντονος είναι ο προβληματισμός για τη μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού, όπως καταγράφηκε στα στοιχεία που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι σχεδόν 1.800 νέες μολύνσεις ήρθαν να προστεθούν στην αύξηση κατά 60% στα λύματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, επιτείνοντας την ανησυχία κυβέρνησης και επιστημονικής κοινότητας.

Οι ειδικοί μιλούν ήδη για περαιτέρω εκρηκτική κατάσταση, με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, να δηλώνει πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος» και πως «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000». Αρκετά πιο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτιμά πως οι νέες μολύνσεις ενδέχεται να αγγίξουν τις 3.500 στα μέσα Αυγούστου.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το τέταρτο κύμα πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού, καθώς το πολυπόθητο τείχος ανοσίας -εφόσον δεν προκύψει κάποια μεγάλη ανατροπή- δεν θα έχει χτιστεί εγκαίρως για να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή το ποσοστό των πλήρως εμβολασιασμένων ανέρχεται στο 38,2%.

To σχέδιο της κυβέρνησης και ο ρόλος της Εκκλησίας

Υπό το άγχος για τον τουρισμό, καθώς και για τη μετάλλαξη «Δέλτα» που ήδη βρίσκεται στη χώρα και αδιαμφισβήτητα θα εξαπλωθεί το επόμενο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα, η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να πειστούν οι διστακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν.

Στη μάχη, ως influencers στις τοπικές κοινωνίες, μπαίνουν ουσιαστικά δήμαρχοι, κοινοτάρχες, πρόεδροι συλλόγων, ιερείς, μεγάλοι εργοδότες, αθλητές και ηθοποιοί που θα κάνουν επισκέψεις «πόρτα πόρτα».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη σύσκεψη με τα προεδρεία της Ενωσης Περιφερειαρχών και της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων ήταν σαφές: «Βάλτε πλάτη στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα». Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε για πολλοστή φορά πως το βασικότερο όπλο για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ο εμβολιασμός και τα τακτικά τεστ πριν «από κάθε κοινωνική δραστηριότητα»/

Παράλληλα, στη μάχη των εμβολιασμών φαίνεται να μπαίνει και η εκκλησία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, και υπάρχει σκέψη να αποσταλεί μια επιστολή του ιδίου, η οποία θα διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες στη λειτουργία της Κυριακής, προκειμένου να πείσει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

SOS για 82 δήμους

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιμένει στα περί ατομικής ευθύνης χωρίζοντας πολίτες και επιχειρήσεις σε δύο κατηγορίες, κάτι που εγκυμονεί πάντως σοβαρούς κινδύνους για καταφανείς ανισότητες.

Ήδη, ανάλογα με το ποσοστό εμβολιασμού η χώρα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην πρώτη περιλαμβάνονται οι περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενώ στη δεύτερη όσες υστερούν, στις οποίες πρόκειται να πέσει το βάρος το επόμενο διάστημα. Ένας διαχωρισμός πάντως που σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί μεγάλη σύγχυση και θέτει εν αμφιβόλω τις εκστρατείες της κυβέρνησης για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, με τη μετάλλαξη να αναδεικνύεται σε μοναδικό νικητή.

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν 82 δήμοι, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 35%. Αναλυτικά είναι οι δήμοι:

  • Βόλβης
  • Δέλτα
  • Θέρμης
  • Κιλελέρ
  • Καρπενησίου
  • Δήμοι στις Σέρρες και τη Ροδόπη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα και κάτω από το 10%.

Οι εμβολιασμοί στην Αττική

  • Δυτική Αττική: 21% με μία δόση και 16,30% πλήρως εμβολιασμένοι
  • Ανατολική Αττική: 21,97% με μια δόση και 15,88% με δύο
  • Βόρεια Προάστια: 81% με μία και 60% με δύο
  • Πειραιάς: 28% με μία και 22% με δύο

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024