Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παράνομα τσιγάρα: Πάνω από 550 εκατ. το χρόνο τα χαμένα έσοδα

Παράνομα τσιγάρα: Πάνω από 550 εκατ. το χρόνο τα χαμένα έσοδα

Στους πρωταθλητές των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε παράνομα τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 551 εκατ. ευρώ  να αποτιμώνται τα χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στη χώρα μόνο για το 2020 και περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015 – 2020.

Παρά το γεγονός ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2019, συνεχίζει να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της νέας, ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.

Πάνω από τα δύο στα δέκα τσιγάρα διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2020 βρίσκεται στο 22,4%, ελαφρώς μειωμένη, με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να  ξεπερνουν τα 550 εκατ. ευρώ το 2020 (σε σχέση με 610 εκατ. ευρώ το 2019).

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων σε 1,62 δισ. τσιγάρα.  Μάλιστα η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, σε κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων.

34,2 δις. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2020

Η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη νόμιμη αγορά τσιγάρων αλλά θετικά την παράνομη. Το 2020, μειώθηκε η κατανάλωση των νόμιμων τσιγάρων κατά 4,7% σε 438,8 δισ. τσιγάρα στην Ε.Ε. 27, ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση των παράνομων.

Καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε. και σε απώλεια 8,5 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η Γαλλία είναι  η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων (23,1%) σημειώνοντας τεράστια αύξηση στην κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων μέσα στο 2020, η οποία ξεπέρασε το 600%. Ακολουθεί η Ελλάδα με 22,4% και η Λιθουανία με 20,2%. Αντίθετα, η Ρουμανία ήταν η χώρα που παρουσίασε την μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων κατά 1,3 δισ.

Όπως εξηγεί ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, αναφερόμενος στην Έκθεση «το παράνομο εμπόριο τσιγάρων δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τον κλάδο μας. Όλοι, πληρώνουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Τα χαμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία είναι τεράστια και η ενίσχυση εγκληματικών δικτύων μέσα από το λαθρεμπόριο εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη απειλή» , προσθέτοντας ότι οι ελληνικές διωκτικές Αρχές κάνουν εξαιρετικές προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου. «Πριν από μερικούς μήνες η Ελληνική Αστυνομία διέλυσε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη και, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι ελληνικές τελωνειακές Αρχές κατάσχεσαν 340 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα! Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να παραμένουμε δίπλα σε όλες τις αρμόδιες Αρχές και να υποστηρίζουμε το έργο τους,  αποδεικνύοντας  έμπρακτα πως οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορούν να δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα». Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, η Philip Morris International ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του τρίτου κύκλου του χρηματοδοτικού προγράμματος PMI IMPACT, μέσω του οποίου ενισχύονται πρωτοβουλίες φορέων που αφορούν το παράνομο εμπόριο τσιγάρων.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024