Το Συριακό, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Λιβυκό, το ζήτημα του Αφγανιστάν, της ανατολικής Μεσογείου και το Ουκρανικό απασχόλησαν τις συζητήσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και η Ανατολική Μεσόγειος καθώς και η χρησιμοποίηση των S-400 τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Διώρυγα και Συνθήκη του Μοντρέ

Για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ο τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι δεν θα επηρεάσει τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ο ρώσος ομόλογός του είπε ότι η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης δεν θα προετοιμάζει το έδαφος για την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων εκεί.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να αναπτύξουν το διμερές εμπόριό τους, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια. Ανέφερε επίσης ότι, όπως έχει καθορίσει ο τούρκος πρόεδρος, στις 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα μικτή οικονομική συνάντηση.

Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός και χαρακτήρισε εύστοχη την απόφαση της Μόσχας για άρση των περιορισμών στις πτήσεις από τις 22 Ιουνίου. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας είναι έτοιμες να δεχτούν τους ρώσους τουρίστες και ο ρώσος υπουργός ήδη έχει δει το ασφαλές concept του τουρισμού, σημείωσε.

«Εχουν φτάσει ήδη 400 χιλιάδες δόσεις εμβολίων Sputnik στην Τουρκία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι συζήτησαν και την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Χρησιμοποίηση» των S-400

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι έκαναν περιεκτική συζήτηση των θεμάτων και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί σε πολλά επίπεδα, υπενθυμίζοντας ότι οι ηγέτες των χωρών τους είχαν συμμετάσχει στην τελετή εγκαινίων του πυρηνικού αντιδραστήρα Ακουγιου.

«Οι εργασίες μας συνεχίζονται ενεργά. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε και για τον Turkish Stream τις εργασίες μας αδιάκοπα», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, και χαιρέτισε την πρόθεση των Τούρκων να χρησιμοποιήσουν, όπως είπε, την πρώτη συστοιχία του αντι-πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Ο ρώσος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν για το Συριακό, το Καραμπάχ, το Λιβυκό, το ζήτημα του Αφγανιστάν, της ανατολικής Μεσογείου και το Ουκρανικό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Διώρυγα της Κων/πολης δεν έχει καμία επίδραση στη Συνθήκη του Μοντρέ, ούτε και η Συνθήκη του Μοντρέ έχει καμία επίδραση στη Διώρυγα της Κων/πολης.

«Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν διευθετεί μόνο τη διέλευση από τον Βόσπορο. Στη Συνθήκη του Μοντρέ περιλαμβάνεται και το πως θα λήξει η συμφωνία. Η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει εφαρμόσει τη συμφωνία κατά γράμμα», ισχυρίστηκε.

Για το ίδιο ερώτημα, ο ρώσος ΥΠΕΞ απάντησε ότι η κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης δεν θα προετοιμάζει το έδαφος για την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων εκεί.

Ναγκόρνο Καραμπάχ και Λιβύη

Για το Καραμπάχ, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι θα αναλάβουν τον συντονισμό για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν.

«Επιθυμούμε τον συμβιβασμό των πλευρών, τόσο οι Αρμένιοι όσο και οι Αζέροι να συνεχίσουν την παρουσία τους ως καλοί γείτονες σε αυτήν την περιοχή πλάι – πλάι» τόνισε ο ρώσος υπουργός.

Για τη Λιβύη, είπε ότι οι Λίβυοι πρέπει να γίνουν ιδιοκτήτες της χώρας τους.

Πηγή: philenews.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr