Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Ψυχογιός: Στόχος μας με τον «Ορέστη» είναι να ευφρανθεί το μάτι και το αυτί του θεατή

Γιώργος Ψυχογιός: Στόχος μας με τον «Ορέστη» είναι να ευφρανθεί το μάτι και το αυτί του θεατή

Ο Γιώργος Ψυχογιός λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα μίλησε στο in.gr για το αριστούργημα του Ευρυπίδη

Ο Γιάννης Κακλέας επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου καταθέτοντας την πρώτη του σκηνοθεσία αρχαίας ελληνικής τραγωδίας με τον Ορέστη του Ευριπίδη, στη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Στις 16, 17 και 18 Ιουλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο αργολικό θέατρο ένα έργο γεμάτο σφοδρές συγκρούσεις, ανατροπές, απολογίες και έντονο πολιτικό προβληματισμό. Ένα έργο που δεν σταματά να θέτει συνεχώς ερωτήματα για τις σχέσεις των γενεών και των φύλων, της κοινωνικής συνοχής και της επιβίωσης των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από παράγοντες έξω από τους ίδιους.

Στο ρόλο του Ορέστη ο εξαιρετικός ‘Αρης Σερβετάλης, ενώ δίπλα του πρωταγωνιστεί ένας λαμπερός θίασος ηθοποιών που ξεχωρίζουν για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες μεταξύ των οποίων: η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Πάνος Βλάχος ως Μενέλαος, ο Γιώργος Ψυχογιός ως Τυνδάρεως, ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Πυλάδης, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ως Ωραία Ελένη, ο Ζερόμ Καλουτά ως Φρύγας.

Ο Γιώργος Ψυχογιός λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα μίλησε στο in.gr για το αριστούργημα του Ευρυπίδη.

Τι πραγματεύεται η παράσταση «Ορέστης»;

Πραγματεύεται την πάλη του παλιού με το νέο, του συντηρητισμού με την επαναστατική πράξη, του νόμου και της τάξης με το ότι παίρνω τον νόμο και την τάξη στα χέρια μου, η πάλη με το θείο και το πρέπον!

Ποιους προβληματισμούς θίγει η θεατρική σας μεταφορά;

Η Αλήθεια των ηρώων, σε ένα  δυστοπικό τοπίο σε ένα κατεστραμμένο σπίτι μια αλάνα υγρή, λασπωμένη. Με μια σύγχρονη ποιητική ματιά.

Ποιο είναι το προφίλ των ηρώων; Μιλήστε μας και για το ρόλο σας.

Όλοι οι ήρωες είναι σε οριακή κατάσταση. Στα κόκκινα. Άλλοι από εξάντληση, από τύψεις, από το κυνήγι των ερινυών, των πλασμάτων που τελικά θα  φέρουν την κάθαρση.  Άλλοι τυφλωμένοι για τιμωρία και άλλοι για μεγαλύτερη εκδίκηση. Ο Τυνδάρεως που μου ανατέθηκε να ερμηνεύσω με ταράζει βαθιά! Ο παππούς των θυτών του Ορέστη και της Ηλέκτρας έρχεται – σχεδόν τρελαμένος από  βαθύ πόνο για  τον  φόνο της Κλυταιμνήστρας της κόρης του – να απειλήσει, να καταραστεί, να πενθήσει, να καταγγείλει, να δικάσει, να αφορίσει και τελικά να καταρρεύσει. Από αγάπη και από μίσος για τα παιδιά αυτά! Αισθάνομαι ευλογημένος που θα αναμετρηθώ με τον ηρώα αυτόν, για την πολυπλοκότητα και την ποικιλία των αισθημάτων σε έναν σπαρακτικό μονόλογο, τον μεγαλύτερο που υπάρχει στο αρχαίο δράμα χωρίς διακοπή, όπως μας ενημέρωσε ο σκηνοθέτης μας Γιάννης Κακλέας.

Τι αναφορές έχει στο σήμερα;

Όπως όλες οι τραγωδίες, αναφέρεται σε πανανθρώπινα προβλήματα και ειδικά ο Ορέστης είναι τραγικά επίκαιρος στις μέρες που ζούμε!

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να έχει πάρει ο θεατής όταν δει την παράσταση;

Σκοπός του θεάτρου που εμείς κάνουμε είναι οι θεατές μας να φύγουν καθαρμένοι, κόντρα στο ευτελές που ζούμε στις ζοφερές μέρες που καθημερινά βλέπουμε, διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά…σε μια κοινωνία που συναγωνίζεται στο εφήμερο, στο μάταιο, στο τίποτα! Να ευφρανθεί το μάτι και το αυτί και η ψυχή του σε μια πολύ ακριβή παραγωγή!

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή;

Υπάρχουν πολλές σκηνές που χαζεύω στην πρόβα μας. Η σκηνή των 2 αδελφών, η σχέση τους στην πορεία του έργου καθώς και η σκηνή του Ορέστη Μενελάου με τον Τυνδάρεω… μέγα αίσθημα, μέγα νόημα, υψηλή ποίηση και αλήθεια.

Μελλοντικά σας σχέδια;

Κατά αρχάς θα επαναλάβουμε την μεγάλη επιτυχία στο Παλλάς. Το Τρίτο Στεφάνι που δεν το χορτάσαμε καθώς κατέβηκε βίαια λόγω της καραντίνας. Υπάρχουν και άλλα σχέδια θεατρικά …ας είμαστε καλά να ανταμώνουμε!

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024