Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μετάλλαξη Δέλτα: Αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εμβόλια, διαβεβαιώνει ο ΕΜΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εμβόλια, διαβεβαιώνει ο ΕΜΑ

Τα αντισώματα που προσφέρουν τα εγκεκριμένα εμβόλια εξουδετερώνουν το συγκεκριμένο στέλεχος, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Τα 4 εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ για την πρόληψη της Covid-19 φαίνεται πως καλύπτουν όλες τις παραλλαγές του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους Δέλτα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, επικαλούμενος τα πρώτα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε πραγματικές συνθήκες.

«Τα αντισώματα που προσφέρουν τα εγκεκριμένα εμβόλια εξουδετερώνουν το συγκεκριμένο στέλεχος» διαβεβαιώνει ο οργανισμός με ανάρτησή του στο Twitter.

Το καθησυχαστικό συμπέρασμα προήλθε από εργαστηριακές μελέτες στις οποίες οι παρασκευάστριες εταιρείες εξέθεσαν σε διάφορες παραλλαγές τα αντισώματα από το αίμα εμβολιασμένων εθελοντών.

Η ανακοίνωση έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες μελέτες που έδειχναν ότι τα εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna) προσφέρουν προστασία άνω του 90% έναντι του στελέχους Δέλτα και σχεδόν μηδενίζουν τον κίνδυνο νοσηλείας.

Δείτε επίσης: Ποιοι ασθενείς δεν παράγουν καθόλου αντισώματα μετά τον εμβολιασμό

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του βρετανικού Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.

Καθησυχαστικά αποτελέσματα έδωσαν και δύο άλλες σημαντικές μελέτες. Στην πρώτη, ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) εκτιμούν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω του στελέχους Δέλτα.

Στη δεύτερη μελέτη, Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν στο Cell ότι τα εμβόλια Covid-19 της AstraZeneca και της Pfizer προσφέρουν ελαφρώς μειωμένη αλλά επαρκή προστασία έναντι της ινδικής παραλλαγής Δέλτα.

Εκτεθειμένοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση

Σύμφωνα με το ECDC, «υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου που απαιτεί δύο δόσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την παραλλαγή Δέλτα, συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου».

«Αντίθετα, ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα».

Κίνδυνος επαναλοίμωξης

Σύμφωνα με τη μελέτη της Οξφόρδης, οι άνθρωποι που νόσησαν τη βρετανική παραλλαγή Άλφα πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα.

Ωστόσο κίνδυνος επαναμόλυνσης υπάρχει για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024