Πανεπιστήμιο στη Νέα Ζηλανδία παρουσίασε πρωτοποριακή συσκευή για την απώλεια βάρους η οποία εμποδίζει το στόμα να ανοίξει πάνω από δύο χιλιοστά.

Η συσκευή, που έχει ήδη συγκεντρώσει δεκάδες επικρίσεις, χρησιμοποιεί μαγνήτες για να εμποδίσει τους ανθρώπους να ανοίξουν το στόμα τους αρκετά ώστε να καταναλώνουν στερεά τρόφιμα.

Η μελέτη και η ανακάλυψη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία και επιστήμονες από το Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και μπορεί να τοποθετηθεί από οδοντίατρους.

Όπως ήταν φυσικό οι χρήστες του διαδικτύου αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας έχουν εκφράσει την διαφωνία τους, με πολλούς να κάνουν λόγο για μεσαιωνική συσκευή βασανιστηρίων.

Το Πανεπιστήμιο του Otago έγραψε στο Twitter ότι αυτό το μικρό μηχάνημα αποτελεί πρωτοποριακή συσκευή στον τομέα της απώλειας βάρους «προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας: μια ενδοστοματική συσκευή που περιορίζει ένα άτομο σε μία διατροφή με υγρά».

Η συσκευή ονομάζεται DentalSlim Diet Control και επιτρέπει στους χρήστες της να ανοίγουν το στόμα τους σε πλάτος μόνο 2 χιλιοστών.

Αρχικά,  δοκιμάστηκε σε επτά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες από το Dunedin της Νέας Ζηλανδίας για δύο εβδομάδες, στις οποίες δόθηκε δίαιτα με υγρά χαμηλή σε θερμίδες.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal ανέφερε ότι η ομάδα των γυναικών έχασε μια μέση ποσότητα 6,36 κιλών, περίπου δηλαδή το 5,1% του σωματικού τους βάρους.

Ωστόσο, οι συμμετέχουσες παραπονέθηκαν ότι η συσκευή ήταν δύσκολη στη χρήση και προκαλούσε δυσφορία κατά την ομιλία. Επίσης, είπαν ότι ένιωθαν ένταση και ότι «η ζωή γενικά ήταν λιγότερο ικανοποιητική».

Μία συμμετέχουσα δεν ακολούθησε τους κανόνες και αντ’ αυτού κατανάλωσε τρόφιμα που δεν έπρεπε, για παράδειγμα κατανάλωνε σοκολάτα που είχε προηγουμένως λιώσει.

Ο καθηγητής Paul Brunton από το Πανεπιστήμιο του Otago είπε ότι το κύριο εμπόδιο, που σταμάτησε την απώλεια βάρους ήταν η «συμμόρφωση». Πρόσθεσε, ότι η συσκευή βοήθησε στο να δημιουργηθούν νέες συνήθειες».

«Είναι μια μη επεμβατική, αναστρέψιμη, οικονομική και ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των χειρουργικών επεμβάσεων» πρόσθεσε.

Το DentalSlim Diet Control δέχτηκε ωστόσο, έντονη κριτική με χρήστες του Twitter να γράφουν πως «Δεν χρειάζεστε αυτήν τη συσκευή βασανιστηρίων για να κάνετε μια δίαιτα καταναλώνοντας υγρά».

Το Πανεπιστήμιο του Otago διευκρίνισε πως η συσκευή στοχεύει να βοηθήσει άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αλλά δεν μπορούν, προτού χάσουν κάποιο βάρος.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από το προϊόν περιελάμβανε τον Δρ Jonathan Bodansky του Leeds και τον Δρ Richard Hall του συμβούλου RMH στο Leeds.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr