Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάλος με συσκευή για απώλεια βάρους που εμποδίζει το στόμα να ανοίξει

Σάλος με συσκευή για απώλεια βάρους που εμποδίζει το στόμα να ανοίξει

Οι επιστήμονες που την κατασκεύασαν απαντούν στις επικρίσεις με αποτελέσματα. Επιτρέπει μόνο τη λήψη υγρών

Πανεπιστήμιο στη Νέα Ζηλανδία παρουσίασε πρωτοποριακή συσκευή για την απώλεια βάρους η οποία εμποδίζει το στόμα να ανοίξει πάνω από δύο χιλιοστά.

Η συσκευή, που έχει ήδη συγκεντρώσει δεκάδες επικρίσεις, χρησιμοποιεί μαγνήτες για να εμποδίσει τους ανθρώπους να ανοίξουν το στόμα τους αρκετά ώστε να καταναλώνουν στερεά τρόφιμα.

Η μελέτη και η ανακάλυψη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία και επιστήμονες από το Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και μπορεί να τοποθετηθεί από οδοντίατρους.

Όπως ήταν φυσικό οι χρήστες του διαδικτύου αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας έχουν εκφράσει την διαφωνία τους, με πολλούς να κάνουν λόγο για μεσαιωνική συσκευή βασανιστηρίων.

Το Πανεπιστήμιο του Otago έγραψε στο Twitter ότι αυτό το μικρό μηχάνημα αποτελεί πρωτοποριακή συσκευή στον τομέα της απώλειας βάρους «προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας: μια ενδοστοματική συσκευή που περιορίζει ένα άτομο σε μία διατροφή με υγρά».

Η συσκευή ονομάζεται DentalSlim Diet Control και επιτρέπει στους χρήστες της να ανοίγουν το στόμα τους σε πλάτος μόνο 2 χιλιοστών.

Αρχικά,  δοκιμάστηκε σε επτά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες από το Dunedin της Νέας Ζηλανδίας για δύο εβδομάδες, στις οποίες δόθηκε δίαιτα με υγρά χαμηλή σε θερμίδες.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal ανέφερε ότι η ομάδα των γυναικών έχασε μια μέση ποσότητα 6,36 κιλών, περίπου δηλαδή το 5,1% του σωματικού τους βάρους.

Ωστόσο, οι συμμετέχουσες παραπονέθηκαν ότι η συσκευή ήταν δύσκολη στη χρήση και προκαλούσε δυσφορία κατά την ομιλία. Επίσης, είπαν ότι ένιωθαν ένταση και ότι «η ζωή γενικά ήταν λιγότερο ικανοποιητική».

Μία συμμετέχουσα δεν ακολούθησε τους κανόνες και αντ’ αυτού κατανάλωσε τρόφιμα που δεν έπρεπε, για παράδειγμα κατανάλωνε σοκολάτα που είχε προηγουμένως λιώσει.

Ο καθηγητής Paul Brunton από το Πανεπιστήμιο του Otago είπε ότι το κύριο εμπόδιο, που σταμάτησε την απώλεια βάρους ήταν η «συμμόρφωση». Πρόσθεσε, ότι η συσκευή βοήθησε στο να δημιουργηθούν νέες συνήθειες».

«Είναι μια μη επεμβατική, αναστρέψιμη, οικονομική και ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των χειρουργικών επεμβάσεων» πρόσθεσε.

Το DentalSlim Diet Control δέχτηκε ωστόσο, έντονη κριτική με χρήστες του Twitter να γράφουν πως «Δεν χρειάζεστε αυτήν τη συσκευή βασανιστηρίων για να κάνετε μια δίαιτα καταναλώνοντας υγρά».

Το Πανεπιστήμιο του Otago διευκρίνισε πως η συσκευή στοχεύει να βοηθήσει άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αλλά δεν μπορούν, προτού χάσουν κάποιο βάρος.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από το προϊόν περιελάμβανε τον Δρ Jonathan Bodansky του Leeds και τον Δρ Richard Hall του συμβούλου RMH στο Leeds.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024