Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο AstraZeneca: H τρίτη δόση ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων, μπορεί όμως να μην χρειαστεί

Εμβόλιο AstraZeneca: H τρίτη δόση ανεβάζει τα επίπεδα αντισωμάτων, μπορεί όμως να μην χρειαστεί

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προς το παρόν δεν βλέπουν ανάγκη για τρίτη δόση, την έχουν όμως έτοιμη αν χρειαστεί.

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο της AstraZeneca ενισχύεται όταν χορηγηθεί μια τρίτη, ενισχυτική δόση, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη τέτοιων επαναληπτικών δόσεων.

Η μελέτη της Οξφόρδης, η οποία εξετάζει 90 εθελοντές που έλαβαν τρίτη δόση, έδειξε ότι η η δόση αυτή όντως αυξάνει τόσο τα αντισώματα όσο και την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει για νέο γύρο εμβολιασμών από το φθινόπωρο.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία προς το παρόν είναι διαθέσιμα μόνο ως προδημοσίευση, δείχνουν επίσης να διαψεύδουν τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως τα εμβόλια της Astra και της Johnson & Johnson, θα έχαναν την αποτελεσματικότητά τους στην περίπτωση επαναληπτικών εμβολίων, καθώς οι λήπτες θα μπορούσαν να παράγουν αντισώματα κατά των ίδιων των ιών που περιέχονται στα εμβόλια.

«Υπήρχαν κάποιες ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο ως ενισχυτική δόση, σίγουρα όμως τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο» δήλωσε στο Reuters η Τερέσα Λαμπ του Ινστιτούτου «Τζένερ» της Οξφόρφης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο η τρίτη δόση μπορεί να μην χρειαστεί, αφού ο αρχικός εμβολιασμός προσφέρει επαρκή προστασία από τα σημερινά στελέχη του κοροναϊού, επισήμανε ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να χορηγήσουμε ενισχυτική δόση αν ήταν απαραίτητο […] δεν έχουμε όμως καμία ένδειξη ότι όντως χρειάζεται» διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υψηλά επίπεδα προστασίας στον βρετανικό πληθυσμό, χωρίς ενδείξεις ότι η προστασία αυτή φθίνει, το να χορηγήσουμε τρίτη δόση την ώρα που άλλες χώρες έχουν μηδέν δόσεις θα ήταν απαράδεκτο» εξήγησε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024