Η Ινγκενμποργκ Μπέγκελ ανεξάρτητη ανταποκρίτρια για ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η οποία ζει στην Υδρα για σχεδόν 40 χρόνια, συνελήφθη στις 13 Ιουνίου με την κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα».

Μια Ολλανδή δημοσιογράφος που εδρεύει στην Ελλάδα συνελήφθη στην Υδρα για τη φιλοξενία ενός Αφγανού αιτούντος άσυλο στο σπίτι της και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους, εάν κατηγορηθεί και καταδικαστεί.

Η Ινγκενμποργκ Μπέγκελ, 61 ετών, ανεξάρτητη ανταποκρίτρια για ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η οποία ζει στην Υδρα για σχεδόν 40 χρόνια, συνελήφθη στις 13 Ιουνίου με την κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπού στην Ελλάδα». Η κατηγορία αυτή επισείει ποινή φυλάκισης 12 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η Μπέγκελ, όπως αναφέρει ο Guardian, είπε ότι συνελήφθη αφού κάποιοι ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του 23χρονου από το Αφγανιστάν στο σπίτι της. Ο εν λόγω πρόσφυγας έμενε μαζί της ενώ είχε κάνει προσφυγή κατά της αρνητικής απόφασης για την χορήγηση ασύλου.

«Με κράτησαν σαν να ήμουν κάποιο είδος θανατηφόρου τρομοκράτη. Δεν με άφησαν ούτε να πάω σπίτι για να πάρω τα χάπια και το αποσμητικό μου», είπε η δημοσιογράφος, η οποία μεταφέρθηκε στην Αθήνα με χειροπέδες, μαζί με τον νεαρό Αφγανό.

O «παράνομος» άντρας

«Αρκετοί θυμωμένοι νησιώτες κάλεσαν την αστυνομία λέγοντας ότι είχα μια ″ ύποπτη″ σχέση με έναν ″παράνομο″⁣ άνδρα στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέγκελ.

Η ίδια εξηγεί ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο 23χρονος έμενε μαζί της ενώ είχε γράψει για την ιστορία του σε διάφορα μέσα.

«Το όλο θέμα με το ″κρυφτό″ είναι γελοίο», είπε. «Υπάρχουν επιστολές που χρονολογούνται από μια δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020, που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο και για μαθήματα των ελληνικών του».

Η υπηρεσία ασύλου

Η Μπέγκελ τόνισε ότι η αρχική αίτηση ασύλου του νεαρού στην Ελλάδα απορρίφθηκε λόγω μεταφραστικών προβλημάτων στη συνέντευξή του.

«Δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού με την ελληνική υπηρεσία ασύλου. Καλεί για μήνες και δεν του έχουν απαντήσει», είπε.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος του αιτούντα άσυλο, δήλωσε ότι το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται η Μπέγκελ χρησιμοποιείται συχνότερα σε υποθέσεις δουλεμπορίου και εκτίμησε ότι αυτή η ενέργεια είναι ενδεικτική της «πιο σκληρής» επίσημης αντίδρασης απέναντι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Αμφότεροι, πάντως, έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, μετά την αναβολή της μέχρι τον Οκτώβριο εξαιτίας των περιορισμών λόγω Covid.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr