Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών τιμούν τον Υδραίο αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο

Τον Υδραίο αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο θα τιμήσει το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.) και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών τη Δευτέρα 28 Ιουνίου προβάλλοντας τη μορφή και τη δράσης του.

Έτσι, το πρωί της Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί αναβίωση της πτήσης με υπερελαφρύ υδροπλάνο στη μνήμη του Υπολοχαγού Πυροβολικού Δημητρίου Καμπέρου, πρώτου Έλληνα Στρατιωτικού Αεροπόρου (στο δρομολόγιο Όρμος Παλαιού Φαλήρου – Ν. Ύδρα – Όρμος Παλαιού Φαλήρου) για πρώτη φορά μετά από 109 χρόνια, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, την Ελληνική Λέσχη Υδροπλάνου και το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δούμε το ταξίδι του Καμπέρου, κάνοντας «ταξίδι στο χρόνο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο με αεροσκάφος Farman biplane MF7 Longhorn, τροποποιημένο κατάλληλα σε υδροπλάνο με τη βοήθεια του καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημητρίου Χόνδρου, πραγματοποίησε ο Υπολοχαγός Πυροβολικό Δημήτριος Καμπέρος την 24 Ιουνίου 1912. Μάλιστα, κατά την επιστροφή του την 25 Ιουνίου 1912 κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας υδροπλάνου με 110 χλμ/ωρα καλύπτοντας την διαδρομή Υδρα – Φάληρο 37.5 ναυτικών μιλίων σε 38 λεπτά το οποίο και διατήρησε για δύο μήνες. Αντίγραφο του Farman biplane MF7 Longhorn διατηρείται στο Πολεμικό Μουσείο.

Για την αναβίωση της πτήσης θα χρησιμοποιηθεί ένα υδροπλάνο τύπου Zenair CH701 της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πτήση θα αναχωρήσει στις 10:00 το πρωί στις 28 Ιουνίου από το Φαληρικό Όρμο με προορισμό το λιμάνι της Ύδρας. Η πορεία του υδροπλάνου θα είναι η εξής: Φάληρο, Ανατολικό ‘Ακρο Αίγινας, Ναύσταθμος Πόρου, Λεμονοδάσος, Καραπολίτι, Ακρωτήριο Σκύλλαιον, Ύδρα. Υπολογιζόμενος χρόνος άφιξης στην Ύδρα 10:40.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της συγγραφέως και φιλολόγου Αντιγόνης Καμπέρου «Δημήτριος Καμπέρος, Ο Τρελοκαμπέρος. Η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου» στο Ι.Α.Μ.Υ.

Για το βιβλίο και τον Δημήτριο Καμπέρο θα μιλήσουν ο ερευνητής Ιστορίας Αεροπορίας και πρ. επιθεωρητής αεροκινήτων του Μουσείου Αεροπορίας Ιωάννης Μυλωνάς, ο πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά και ερευνητής Ιστορίας του Πειραιά Στέφανος Μίλεσης και η συγγραφέας του βιβλίου Αντιγόνη Καμπέρου, φιλόλογος, ενώ θα συντονίζει η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και θα παραστούν ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Αναστάσιος Λιάσκος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συνεργάτες του μουσείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο παππούς του Δημητρίου Καμπέρου είχε καταγωγή από την Ύδρα (αγωνιστής του 1821) και ο αδελφός του, Νότης Καμπέρος, ήταν ανάδοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr