Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Δεύτερος καύσωνας προ των πυλών - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Καιρός: Δεύτερος καύσωνας προ των πυλών – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Οπως λένε οι μετεωρολόγοι, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Δεν λέει να σταματήσει η παρατεταμένη ζέστη που κυριαρχεί στη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών που οφείλεται στις πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αττική θα φτάσει στην κορύφωσή του το Σάββατο όπου και στη Αθήνα η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Ομως όπως λένε οι μετεωρολόγοι, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα πράγματα θα χειροτερέψουν καθώς όπως δείχνουν όλα τα προγνωστικά μοντέλα, ένα νέο κύμα ζέστης, ακόμη πιο ισχυρό από το τωρινό, θα απλωθεί πάνω από τη χώρα μας μέχρι την επόμενη Κυριακή, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο στα ύψη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία στη χώρα μας την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, περίπου 10 ºC υψηλότερα από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη, οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 ºC σε 30 μετεωρολογικούς σταθμούς (από σύνολο 440) και οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Στερεά Ελλάδα (42.1 ºC στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας και 41,2 ºC στη Λιβαδειά), στη Θεσσαλία (42 ºC στα Τρίκαλα και 41ºC στη Λάρισα) και στη Δυτική Ελλάδα (41,3 ºC στο Αγγελόκαστρο και 41,1 ºC στο Αγρίνιο).

Τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη Λεωφόρο Συγγρού κατέγραψε drone με θερμική κάμερα και επεξεργαστή θερμότητας. Όπως φαίνεται, σε αρκετές περιοχές της λεωφόρου καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ κοντά στα πεζοδρόμια και τα κτίρια το θερμόμετρο έφτανε μέχρι τους 70°C!

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, ο πρώτος καύσωνας της χρονιάς θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή, με το Σάββατο να σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 42°C.

Στην Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Κυριακή θα υπάρξει μια μικρή μείωση της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, από την Τρίτη τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι θα έρθει ένας νέος ισχυρότερος καύσωνας, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα και κατά τόπους συνθήκες καύσωνα, καθώς και έντονο αίσθημα δυσφορίας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές ώρες της ημέρας σε ορεινά τμήματα κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 38 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41, στην Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 42-43 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 39 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 38 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 40-41 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις και σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024