Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ελπίδα και Μνήμη»: Δράση ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων

«Ελπίδα και Μνήμη»: Δράση ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων

Ένας στους τρεις πρόσφυγες έχει υπάρξει θύμα ακραίας βίας ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πατρίδα του

Μια σημαντική δράση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από θέματα που αφορούν τα θύματα βασανιστηρίων διοργανώνει αύριο η ΜΕΤΑδραση στην Πλατεία Συντάγματος.

Ως Διεθνής Ημέρα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ η 26η Ιουνίου, για να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι, παρά την κατηγορηματική απαγόρευσή τους από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, βασανισμοί ανθρώπων εξακολουθούν να αποτελούν συνήθη πρακτική κρατών, συστημάτων και οργανώσεων ανά τον κόσμο.

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος «Ελπίδα και Μνήμη» της ΜΕΤΑδρασης στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, είναι και η υλοποίηση δράσεων συνηγορίας και ενημέρωσης για θέματα που αφορούν τα θύματα βασανιστηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή το ορόσημο της προαναφερθείσας παγκόσμιας ημέρας, η ΜΕΤΑδραση καλεί το κοινό της Αθήνας να συμμετέχει σε δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 (ώρες 10.00-14.00), στην πλατεία Συντάγματος.

Μέσω της δράσης ευαισθητοποίησης, το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα θέματα που αφορούν την πληθυσμιακή ομάδα των θυμάτων βασανιστηρίων, τις ειδικές ανάγκες που έχουν σε θέματα αποκατάστασης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης καθώς και το υποστηρικτικό κοινωνικό πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί, προκειμένου να είναι δυνατή η επανένταξή τους ως ενεργά μέλη στον κοινωνικό ιστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους επιζήσαντες βασανιστηρίων διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους για τη ζωή τη δική τους αλλά και των οικείων τους, γι’ αυτό και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια, ακολουθώντας τον αβέβαιο δρόμο της προσφυγιάς.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις πρόσφυγες έχει υπάρξει θύμα ακραίας βίας ή απάνθρωπης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πατρίδα του.

Συνήθως πρόκειται για αρνητές απολυταρχικών καθεστώτων, θύματα παρακρατικών, στρατιωτικών ή φυλετικών οργανώσεων και ομάδων, αλλόθρησκους, λόγω του ομόφυλου σεξουαλικού προσανατολισμού τους, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται κατάφορα.

Σε περισσότερες από 140 χώρες στον κόσμο σήμερα καταγράφονται περιπτώσεις βασανισμού με αποτρόπαια μέσα, συνδυάζοντας αναχρονιστικές πρακτικές αλλά και σύγχρονες μεθόδους για τον εκφοβισμό, την τιμωρία ή τον εξαναγκασμό σε ομολογία. Ο κύριος στόχος των βασανιστών είναι να «σπάσουν» και να κατακερματίσουν ψυχικά το άτομο. Τους ενδιαφέρει ο ψυχικός «θάνατος» του ατόμου και όχι ο βιολογικός θάνατός του.

Η υποστήριξη των προσφύγων θυμάτων βασανισμού, η αναγνώριση και πιστοποίηση, αποτελούν ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση και θεραπεία τους και τη σταδιακή επαναφορά σε ένα καθεστώς όσο το δυνατόν καθημερινής λειτουργικότητας.

Η ΜΕΤΑδραση από το 2011 είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα στον οποίο γίνονται επίσημες παραπομπές από την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου η εξειδικευμένη ομάδα της να πιστοποιήσει τα θύματα βασανιστηρίων. Ακολουθώντας πιστά διαδικασίες και το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Protocol) λαμβάνει παραπομπές από αιτούντες άσυλο, η έκδοση πιστοποιητικού για τους οποίους αποτελεί νομικό τεκμήριο στις υποθέσεις ασύλου.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, η ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, υλοποιεί το πρόγραμμα ταυτοποίησης και πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων, καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε στη χώρα μας μετά την αναστολή της λειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΙΚΑΘΒ).

Η δράση εκπονείται από τη διεπιστημονική ομάδα της ΜΕΤΑδρασης, που απαρτίζεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς, ψυχολόγους και δικηγόρους με 30ετή εμπειρία στο αντικείμενο, καθώς και από νέους εξειδικευμένους επιστήμονες με εμπειρία στο πεδίο. Μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από 1.510 υποθέσεις.

Το πρόγραμμα «Ελπίδα και Μνήμη: Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων», που έχει καταλυτική σημασία για την αποτελεσματική διερεύνηση καταγγελιών βασανιστηρίων και τεκμηρίωσης όλων των μορφών απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, υλοποιείται από το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και είναι ένα από τα 26 προγράμματα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Το έργο «Ελπίδα και Μνήμη: Ταυτοποίηση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη ΜΕΤΑδραση.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024