Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπριντ ανάπτυξης για BioNtech και Moderna λόγω εμβολίου

Σπριντ ανάπτυξης για BioNtech και Moderna λόγω εμβολίου

Η τεχνολογία mRNA για το εμβόλιο κατά της πανδημίας «ανεβάζει» περισσότερο τις BioNtech και Moderna, ενώ η ανάπτυξη για AstraZeneca και Pfizer δεν είναι τόσο θεαματική – Επεκτείνεται η χρήση της νέας τεχνολογίας, όμως η διαδικασία έγκρισης θα κρατήσει περισσότερο

Ραγδαία ανάπτυξη πέτυχαν λόγω κοροναϊού οι δύο καινούριες εταιρίες που εμφανίστηκαν στη διεθνή σκηνή με την ανακάλυψη των mRNA εμβολίων η BioNtech και η Moderna, ενώ οι AstraZeneca και Pfizer είχαν περιορισμένη άνοδο, τόσο σε ότι αφορά τη μετοχή τους, όσο και σε ότι αφορά τις πωλήσεις τους.

Οι εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κοροναϊού, κυρίως λόγω της πρώτης θέσης που κατείχαν στη δημιουργία και ανάπτυξη του εμβολίου με βάση τη ραγδαία αύξηση των τιμών των μετοχών τους, είναι η BioNtech (+ 531,48%) και η Moderna (+ 1018,11%). Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η AstraZeneca (12,60%) και η Pfizer (+ 5,33%), όπου η αγορά έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας μόνο ελάχιστα στην αποτίμησή της, όπως προκύπτει από ανάλυση της κυπριακής εταιρείας επενδύσεων CapitalPanda.

Η ίδια ανάλυση επισημαίνει πως όλες οι παραπάνω εταιρείες, έχουν λάβει κίνητρα από τις κυβερνήσεις και έχουν υπογράψει συμβάσεις για μεγάλο όγκο μελλοντικών προμηθειών.

Παράλληλα, οι πωλήσεις των Moderna και BioNTech έχουν αυξηθεί ραγδαία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως ενδέχεται να υπάρξει έντονη μείωση τα επόμενα ένα ή δύο έτη, καθώς η ζήτηση για το εμβόλιο της COVID-19 μειώνεται. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εταιρειών προμηνύει ότι μετά την αντιμετώπιση του κοροναϊού, οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν και άλλα φάρμακα που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Πάντως σε ότι αφορά την Pfizer, παρότι στην αγορά θεωρείται βασική εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου mRNA κατά της COVID, τελικά αυτό είχε σχεδόν μηδενική επίδραση στην τιμή της μετοχής της. Οι αναλυτές εκτιμούν πως αν επρόκειτο για φάρμακο κατά του καρκίνου της Pfizer/BioNTech, θα υπήρχε σημαντική αύξηση στην τιμή της μετοχής της Pfizer.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Στην έκθεσή τους οι αναλυτές παραθέτουν τα δεδομένα για τα εμβόλια κατά της πανδημίας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Moderna, Pfizer/BioNtech και της κοινοπραξίας AstraZeneca/Oxford University για χρήση έκτακτης ανάγκης και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά με βάση τα δεδομένα από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τις δοκιμές αυτές, η υψηλότερη αποτελεσματικότητα έχει καταγραφεί για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech με ποσοστό 95%, της Moderna με 94,1%, ενώ σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας (63%) έχει το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Π.Ο.Υ στις προδιαγραφές που έχει θέσει για τα εμβόλια, απαιτεί αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50% για τη διαχείριση της πανδημίας.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι για πολλές από τις ασθένειες που στοχεύουν στα εργαστήριά τους οι φαρμακευτικές μέσω της τεχνολογίας mRNA, τα υπό ανάπτυξη προϊόντα είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούν σε πολύ μεγαλύτερη διαδικασία επεξεργασίας στο μέλλον για να μπορέσουν να εγκριθούν.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Έχουμε έρθει με σκοπό τη νίκη και την πρόκριση – Θέλουμε να κυριαρχήσουμε»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διαβεβαίωσε πως ο Ολυμπιακός θα μείνει πιστός στις ιδέες του για να πάρει την πρόκριση κόντρα στη Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024