Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κούβα: Αποτελεσματικό κατά 92,28% το δεύτερο εμβόλιό της Αμπντάλα κατά της Covid-19

Κούβα: Αποτελεσματικό κατά 92,28% το δεύτερο εμβόλιό της Αμπντάλα κατά της Covid-19

Το Αμπντάλα «επιδεικνύει αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις», γνωστοποίησε μέσω Twitter το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής της Κούβας.

Το Αμπντάλα, από τα υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκαν στην Κούβα, έχει αποτελεσματικότητα 92,28% έναντι της νόσου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το εργαστήριο που το δημιούργησε.

«Επειτα από τρεις δόσεις»

Το Αμπντάλα «επιδεικνύει αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις», γνωστοποίησε μέσω Twitter το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής (CIGB).

Το Αμπντάλα, στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, αναμένεται να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

«Δύο πανδημίες…»

Το αποτέλεσμα της δοκιμής τρίτης φάσης ανακοινώθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Κούβας, τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter:

«Παρότι πληττόμαστε από δύο πανδημίες (την COVID και το εμπάργκο), οι επιστήμονές μας στο ινστιτούτο Φίνλεϊ και στο CIGB ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και μας έδωσαν δύο πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, το Soberana 2 και στο Abdala».

Το Σάββατο, το ινστιτούτο Φίνλεϊ ανακοίνωνε ότι το Soberana 2, το έτερο πιο προχωρημένο υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε εγχωρίως, έχει αποτελεσματικότητα 62% μετά τη χορήγηση των δύο από τις τρεις προβλεπόμενες δόσεις του.

Αυτό είναι «ενθαρρυντικό» αποτέλεσμα καθώς παίρνει υπόψη τις παραλλαγές του νέου κοροναϊού που ήδη διαδίδονται στη χώρα της Καραϊβικής, τόνισε στα ΜΜΕ της χώρας ο Βισέντε Βέρες, διευθυντής του ινστιτούτου.
Και αυτό το εμβόλιο αναμένεται να εξασφαλίσει σύντομα το πράσινο φως των αρχών.

Τα πρώτα στη Λατινική Αμερική

Η προσεχής έγκρισή τους θα τα κάνει τα πρώτα εμβόλια για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στη Λατινική Αμερική, μολονότι οι κουβανοί ερευνητές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις δυσκολίες που συναντούν εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο σε ισχύ από το 1962, που ενισχύθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


«Θάρρος» για την αντιμετώπιση της πανδημίας γράφει η μεγάλη τοιχογραφία σε κτίριο της Αβάνας (φωτογραφία Reuters/Alexandre Meneghini)

Υπό το εμπάργκο των ΗΠΑ, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Από τα 13 εμβόλια που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης, τα οκτώ παράγονται εντός της χώρας.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.561 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κοροναϊού στο νησί της Καραϊβικής, ενώ ακόμη 11 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα έφθασε τους 1.170 νεκρούς επί συνόλου 169.365 μολύνσεων.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει φθάσει τα 8.364, επίπεδο που είναι το υψηλότερο τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Ρεκόρ καταγράφηκε επίσης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (1.511).

Ανησυχία για την Αρτεμίσα

Αν και η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, η προσοχή των αρχών έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική επαρχία Αρτεμίσα, όπου οι μολύνσεις αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό.


Εθελοντικός εμβολιασμός στην Αβάνα με το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2 κατά τη φάση III των δοκιμών (φωτογραφία Reuters/Jorge Luis Banos)

Στην πρωτεύουσα διεξάγεται από τον Μάιο εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala.

Ανοσοποίηση μέσα στη χρονιά

Οι αρχές θέλουν ολόκληρος ο πληθυσμός της (2,2 εκατ.) να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Εμβολιασμοί γίνονται επίσης στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην Ισλα δε Χουβεντούδ.

Εχουν λάβει μία δόση πάνω από 2,2 εκατ., δύο 1,4 εκατ. και τρεις κάπου 794.000 πολίτες. Εχουν χορηγηθεί συνολικά πάνω από 4,8 εκατ. δόσεις.

Η Αβάνα ευελπιστεί πως τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και θα έχει ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός μέσα στη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024