Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σώσαμε πολλές ζωές με το AstraZeneca» - Τι συνιστούν οι ειδικοί για τη δεύτερη δόση

«Σώσαμε πολλές ζωές με το AstraZeneca» – Τι συνιστούν οι ειδικοί για τη δεύτερη δόση

«Υπάρχει σαφής μείωση των ασθενών με covid, κάθετη πτώση των νοσηλειών, αποφόρτιση των ΜΕΘ, μείωση των θανάτων. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα» σημείωσε αρχικά ο κ. Δημόπουλος

Για το θέμα της διακοπής χορήγησης εμβολίων AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών στην χώρα μας μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Υπάρχει σαφής μείωση των ασθενών με covid, κάθετη πτώση των νοσηλειών, αποφόρτιση των ΜΕΘ, μείωση των θανάτων. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα» σημείωσε αρχικά ο κ. Δημόπουλος.

Αναφορικά με όσους έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca, τόνισε ότι εφόσον δεν διαπιστώθηκε θρόμβωση στην πρώτη δόση, «η πιθανότητα για θρόμβωση στην δεύτερη  είναι ακόμα πιο μικρή».

«Να κάνει ο κόσμος τη δεύτερη δόση εμβολίου. Για την αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης, εάν αυτή επικρατήσει, είναι σημαντικό να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις» υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο ότι επιθυμητό σενάριο είναι σε κάποιο διάστημα να χορηγείται αναλόγως φύλου και ηλικιακής ομάδας, συγκεκριμένο εμβόλιο. «Ενδεχομένως σε νεαρά άτομα στο μέλλον να αποδειχθεί προτιμότερο εμβόλιο μέσω αδενοϊού (AstraZeneca και Johnson & Johnson) παρά mrna».

«Σώσαμε πολλές ζωές με το AstraZeneca»

«Η επιστημονική κοινότητα ανέδειξε ότι υπάρχουν οι εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές μετά το AstraZeneca» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από την πλευρά του, λέγοντας ότι κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζυγίζει τον κίνδυνο «την πιθανότητα επιπλοκής, και το προσδοκώμενο όφελος. Δηλαδή αν κάνω το εμβόλιο από τι γλιτώνω».

«Όταν η επιδημία ήταν στην κορύφωσή της» σημείωσε «και ο ιός ήταν παντού στην κοινότητα, η πιθανότητα να νοσήσεις ήταν πολύ μεγάλη. Συνεπώς, ένας άνθρωπος 50χρονων, μπορούσε να νοσήσει και πιθανόν να πεθάνει».

«Δεν είμαστε πειραματόζωα. Δεν είχαμε Pfizer και Moderna. Είχαμε μια συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Είχαμε εμβόλια βάσει της παράδοσης που είχαμε. Αυτοί που έλαβαν εμβόλιο Astrazeneca μειώθηκε ο κίνδυνος να νοσήσουν. Σώσαμε πάρα πολλές ζωές από αυτό» επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, πλέον «την Επιτροπή δεν την νοιάζει να μειώσει και άλλο την επιδημία, αλλά εξετάζει ατομικά το κέρδος καθενός ανθρώπου που εμβολιάζεται. Επειδή η πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό έγινε πολύ μικρή, δεν αξίζει ο απειροελάχιστος κίνδυνος σαν εναλλακτικό εμβόλιο. Υπήρχε κίνδυνος. Ένα περιστατικό στις 200.000 δόσεις. Δεν άλλαξε αυτό. Οι θάνατοι που γλιτώσαμε από τον εμβολιασμό με AstraZeneca ήταν πολύ περισσότεροι».

Τέλος, υποστήριξε ότι οι θρομβώσεις μετά την δεύτερη δόση εμβολίου είναι μια στο εκατομμύριο, ενώ συνέστησε σε όσους έκαναν πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν και την δεύτερη, «γιατί έχουμε αποδεδειγμένα στοιχεία κλινικής αποτελεσματικότητας».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024