Ο Μαξ Χόφμαν εκτιμά ότι θα εξελιχθεί χωρίς εντάσεις η πρώτη συνάντηση Μπάιντεν και Ερντογάν, παρά το «ευρύ φάσμα» των «βαθύτατων διαφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας». «Νομίζω ότι υπάρχει μια επιθυμία στην τουρκική πλευρά να γυρίσει σελίδα με τις ΗΠΑ» επισημαίνει

Λαβωμένος προσέρχεται στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ο Μαξ Χόφμαν, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο.

Ευρύ φάσμα βαθύτατων διαφωνιών

Ο Μαξ Χόφμαν σε συνέντευξή του στον Σκάι εκτιμά ότι θα εξελιχθεί χωρίς εντάσεις η πρώτη συνάντηση Μπάιντεν και Ερντογάν, παρά το «ευρύ φάσμα» των «βαθύτατων διαφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας».

«Νομίζω ότι υπάρχει μια επιθυμία στην τουρκική πλευρά να γυρίσει σελίδα με τις ΗΠΑ» επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι «ο Ερντογάν προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση βαθιά λαβωμένος στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Και από την πλευρά Μπάιντεν υπάρχει η διάθεση να διαχειριστούν την κατάσταση με την Τουρκία. Σε καμία περίπτωση με παραχωρήσεις, αλλά με μια προσπάθεια για συνεργασία στα πεδία που υπάρχει σύγκλιση και να γίνει μια διαχείριση των εντάσεων στα πεδία που υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

Πότε περιμένει νέα κλιμάκωση

Ο κ. Χόφμαν σημείωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε καμία παραχώρηση για τους S-400, ενώ αντίστοιχη στάση προβλέπει ότι θα ακολουθήσει και η Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν είναι σε ευάλωτη θέση λόγω των ανοιχτών μετώπων που έχει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Χόφμαν πρόσθεσε ότι αν η Άγκυρα ενεργοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί, ενώ αν αγοράσει μια δεύτερη συστοιχία, αυτό θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, επισήμανε ότι ο Μπάιντεν θα επαναλάβει στον Ερντογάν τη θέση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αποκλείεται του χρόνου θα κλιμακώσει εκ νέου την κατάσταση ενόψει της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr