Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Η Αμμόχωστος στο στόχαστρο των Τούρκων

Κύπρος: Η Αμμόχωστος στο στόχαστρο των Τούρκων

Οι Τούρκοι δεν κρύβουν ότι μηχανικοί και στελέχη τουρκικών γραφείων real estate έχουν ήδη επιστρατευθεί για να μετατρέψουν την πόλη-φάντασμα σε κατοικήσιμη ζώνη

Τι γυρεύει ο Ερντογάν στην Κύπρο; Και μάλιστα στην 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί; Την προηγούμενη φορά που πήγε στην κατεχόμενη Κύπρο ο τούρκος πρόεδρος άνοιξε την περίκλειστη παραλιακή Αμμόχωστο και έθεσε τις βάσεις για λύση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Μια λύση για την οποία βρίσκει απέναντι όχι μόνον τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και το σύνολο των κρατών-μελών του διεθνούς οργανισμού. Ποιος όμως είναι ο κύριος στόχος του στα κατεχόμενα;

Ερχεται ως πορθητής με το μεγάλο πολυτελές αεροπλάνο που του χάρισαν οι Καταριανοί και ετοιμάζεται να φέρει μαζί του ένα ολόκληρο ασκέρι παρατρεχάμενων, αυτή τη φορά όχι για πικνίκ στην πολύπαθη κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά για να την κατακτήσει για δεύτερη φορά μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974. Και θα φροντίσει, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εμφανιστεί στα τουρκικά ΜΜΕ, να την οχυρώσει με οπλισμένα drones, με μια βάση μεταστάθμευσης F-16 και με μια ναυτική βάση. Αλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Μπαρμπαρός» και το «Γιαβούζ» πάντοτε φρόντιζαν, συνοδεία φρεγατών, να περνούν από τη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου με τα πληρώματα να ανεμίζουν τους πηλίσκους τους και να χαιρετούν την πόλη-φάντασμα.

«Η Τουρκία δεν περιορίζεται σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, για μας η Τουρκία είναι παντού», είπε πρόσφατα ο Ερντογάν για να δικαιολογήσει προφανώς τα «βήματα», όπως τα χαρακτήρισε, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο και στο Ιράκ.

Ο γνωστός Ταγίπ

Λίγες μόνον ημέρες μετά τη συνάντηση που θα έχει στην έδρα του ΝΑΤΟ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν θα συνεχίσει την πολιτική που γνωρίζει πολύ καλά. Την πολιτική των γεωτρύπανων και των κανονιοφόρων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι τα μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Ερντογάν να διαφημίζει (μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγια-Σοφιά) τα πέντε γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και να μη μένει μόνον στα πλοία αυτά, αλλά να προαναγγέλλει (σαν τα τρέιλερ του σινεμά) «καλά νέα σύντομα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή». Ούτε βεβαίως τυχαίο είναι το γεγονός ότι σπεύδει να στείλει πάλι το «Γιαβούζ» στην περιοχή.

Τα σχέδιά του για τον πλήρη εποικισμό της Αμμοχώστου και της αρχαίας Σαλαμίνας βρίσκονται πάντοτε σε πρώτο πλάνο. Οι Τούρκοι δεν το κρύβουν ότι υπάρχουν σχέδια τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση των κυπριακών Αρχών με αποτέλεσμα να κληθούν στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών οι πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στους οποίους έγιναν καταγγελίες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ποτέ άλλωστε δεν έχουν διαψευσθεί τα τουρκικά σχέδια για τη μετατροπή της περιοχής της Αμμοχώστου σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου, σαν μία νέα Ταϊβάν, ή ακόμα σε ένα Κουβέιτ με τη δημιουργία καζίνων, ουρανοξυστών και μαρίνων για πολυτελή σκάφη. Εάν δεν ήθελε κάτι τέτοιο τι γυρεύουν οι μηχανικοί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο;

«Θα δώσω τα απαιτούμενα μηνύματα σε όλον τον κόσμο και για αυτό θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο», είπε ο Ερντογάν, «γιατί τα μηνύματα που θα δοθούν από τη Βόρεια Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνον την Κύπρο, αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα», λέει με προκλητικό τρόπο και ετοιμάζεται να στήσει πάλι ένα κιτς πανηγυράκι κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Ετσι προανήγγειλε δύο νέες στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, όπου θα σταθμεύουν τα οπλισμένα drones. Η μία θα είναι στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου (το οποίο ονόμασε Ερτζάν από έναν πιλότο που το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στην τουρκική εισβολή) και η άλλη σε ένα επίσης κατεχόμενο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο. Οχι πως δεν είχε έως τώρα drones στην Κύπρο. Είχε, αλλά ήταν μη οπλισμένα και τα χρησιμοποιούσε για κατασκοπεία στην περιοχή. Επέβλεπε με αυτά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και πέρυσι το καλοκαίρι τις κινήσεις του «Oruc Reis» επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τώρα εξαγγέλλει και ναυτική βάση για έλεγχο ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024