Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Euro: Οι πολίτες της «Γης των ηρώων» έτοιμοι να εκνευρίσουν τον... Κριστιάνο Ρονάλντο

Euro: Οι πολίτες της «Γης των ηρώων» έτοιμοι να εκνευρίσουν τον… Κριστιάνο Ρονάλντο

Η Φινλανδία είναι εδώ και απειλεί το φαβορί του Euro 2020

Της Μαριλένας Καλόπλαστου

Την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Φινλανδίας τη γνωρίσαμε μέσα από τις «μάχες» με την Εθνική μας. Οι Σκανδιναβοί τερμάτισαν δεύτεροι στον 10ο όμιλο των προκριματικών του Euro, πίσω μόνο από την εξωπραγματική Ιταλία του Μαντσίνι, και τώρα μετρoύν αντίστροφα για το πρώτο τους μεγάλο ευρωπαϊκό ταξίδι.

«Σφίξε τα χείλη. Άγγιξε με παντού. Κοίτα βαθιά στα μάτια μου. Γνωρίζεις την ομορφιά της στιγμής; Θέλω να σου κάνω έρωτα!»

Ήταν βραδιά καραόκε και ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Φινλανδίας Μάρκου Κάνερβα ήταν πάνω στην σκηνή. Αντί να ντραπεί ή να εκμεταλλευτεί τη θέση του και να απέχει ο Κάρνεβα αποφάσισε να συμμετάσχει.

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις μια θετική ατμόσφαιρα, ο προπονητής ενός εκ των συμμετεχόντων στο Euro 2020 πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε ένα κλασικό φιλανδικό τραγούδι.

Το Tahdon Rakastella Sinua. «Θέλω να σου κάνω έρωτα», στα ελληνικά.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που περιγράφουν το είδος του ατόμου που είναι ο Κάρνεβα.

Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τη Φινλανδία στην παρθενική της συμμετοχή στα τελικά ενός μεγάλου τουρνουά, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, για πρώτη φορά μετά από 32 συνεχόμενες αποτυχίες σε προκριματικά Μουντιάλ και Euro. Είναι ο δάσκαλος που έμαθε στους Φινλανδούς να ταξιδεύουν και μακριά από τη «Γη των ηρώων».  Όπως στο Euro 2016 και την Εθνική Ισλανδίας με τον προπονητή… οδοντίατρο Χέιμιρ Χάλγκριμσον.

Και δάσκαλος

Στις περιγραφές των αγώνων, πάντα ο Κάρνεβα είναι ο προπονητής – δάσκαλος. Ακόμα και όταν έπαιζε στην HJK Helsinki, την ομάδα της πόλης του με τον οποίο έπαιξε στο Champions League τη  σεζόν 1998/99.

Και τότε ήταν ο μόνος που πέρα από το ποδόσφαιρο είχε επίσης τακτική δουλειά εκτός μπάλας. Του άρεσε έτσι. Το βράδυ θα έπαιζε κόντρα στην Αϊντχόφεν, την Μπενφίκα ή την Μάιντζ και το πρωί θα πήγαινε να διδάξει στην τάξη του.

Ακόμα και όταν πέρασε ένα χρόνο παίζοντας στην Elfsborg της Σουηδίας (1991-92), συνέχισε να διδάσκει και μάλιστα μια χρονιά του δόθηκε μια ομάδα «σκληρών» παιδιών. «Το είδα ως πρόκληση», είπε αργότερα στην Ilta-Sanomat.

«Ο διευθυντής μου έδωσε το ελεύθερο να κάνω ό,τι θέλω εφ ‘όσον οι μαθητές δεν διέπρατταν βανδαλισμούς. Τους ρώτησα τι θέλουν να κάνουν στην τάξη και η απάντηση ήταν το ποδόσφαιρο. Και επίσης πυγμαχία, επειδή αυτές οι δεξιότητες ήταν προφανώς απαραίτητες τα σαββατοκύριακα. »

Όταν επέστρεψε στη Φινλανδία, ο Κάρνεβα ολοκλήρωσε μια διατριβή για την τεχνική προπόνηση ποδοσφαίρου και σύντομα «μετακόμισε» νομοτελειακά στον τομέα της προπονητικής.

Αρχικά ήταν με την HJK, προτού συνεργαστεί με την Κ19 της εθνικής ομάδας της Φινλανδίας. Κατείχε διάφορους ρόλους στη φινλανδική ομοσπονδία, από προπονητής της under 21, έως βοηθός προπονητή, μέχρι που ορίστηκε ως πρώτος προπονητής τον Δεκέμβριο του 2016.

Το 2016 ήταν η χρονιά που η Ισλανδία είχε φτάσει στο Euro 2016 για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας και κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων, νικώντας την Αυστρία και μένοντας ισόπαλη με την Πορτογαλία και την Ουγγαρία, πριν νικήσει την Αγγλία στους 16 και τελικά ολοκληρώσει το ταξίδι της ενάντια στους διοργανωτές Γάλλους στα προημιτελικά.  Ήταν οι μικροί του Euro, οι άπειροι πολεμιστές. Ο Κάρνεβα τους παρακολουθούσε με ενδιαφέρον.

Με την Ισλανδία να έχει κληρωθεί στο ίδιο γκρουπ με την Φινλανδία για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όπου οι «νησιώτες» θα εντυπωσίαζαν για άλλη μια φορά, έπρεπε να ρίξει μια προσεκτική ματιά στην ομάδα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πιο πρόσφατη ιστορία επιτυχίας των Σκανδιναβών. Στην πρώτη συνάντηση των δύο, η Ισλανδία επικράτησε 3-2 της Φινλανδίας στο Ρέικιαβικ με τον Κάρνεβα να είναι τότε βοηθός προπονητή.

Ωστόσο, μετά την απόλυση του Χανς Μπάσκε, ο Κάρνεβα προήχθη στο ρόλο του πρώτου προπονητή, νικώντας την Ισλανδία 1-0 στο Τάμπερε στη ρεβάνς.

Κάτι ιδιαίτερο άρχισε να χτίζεται. Η Φινλανδία που δεν σνόμπαρε το Nations League τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της League C, στη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, μπροστά από την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Εσθονία και στη δεύτερη θέση στον Όμιλο J των προκριματικών του Euro 2020, μόνο πίσω από την Ιταλία.

Με μια νίκη με 3-0 επί του Λιχτενστάιν στην προτελευταία ημέρα μπροστά στους οπαδούς της στο Telia 5G Areena στο Ελσίνκι, πήραν το πολύτιμο εισιτήριο.

Η νέα Ισλανδία;

Τότε άρχισαν και οι συγκρίσεις με την Ισλανδία. Τακτικά, και οι δύο ομάδες προκρίθηκαν με «όπλο» τοσυμπαγές 4-4-2 κατά τη διάρκεια των προκριματικών, με τους Φινλανδούς να βάζουν περισσότερη δημιουργικότητα στο παιχνίδι τους.

Οι συγκρίσεις είναι λογικές. Πρόκειται για δύο χώρες του Βορρά που προκρίνονται για πρώτη φορά στην Ιστορία τους σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.  Έχουν αμφότερες χαρισματικούς τερματοφύλακες, κορυφαίους στράικερ και προπονητές που δουλεύουν κι εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Το Ελσίνκι απέχει 2.500 χλμ. από το Ρέικιαβικ – όσο το Λονδίνο από την Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε ο τερματοφύλακας της Φινλανδίας και της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Λούκας Χράντετσκι στο Football Times: «Η Ισλανδία ήταν σίγουρα μια μεγάλη έμπνευση για εμάς. Νομίζω ότι ο προπονητής έχει επικοινωνήσει μαζί τους, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Αυτό που έκανε η Ισλανδία ήταν απίστευτο και ελπίζουμε να το αντιγράψουμε. Έχω ακούσει μερικές από τις δηλώσεις όπου ο Τύπος της Δανίας του Βελγίου μας αντιμετωπίζουν σαν ένα εύκολο ‘’τρίποντο’’. Μας παρακινεί περισσότερο να ακούμε τέτοιου είδους ειδήσεις που μας αγνοούν εντελώς. Δεν θέλουμε να πάμε εκεί μόνο για να γίνουμε τουρίστες. Θέλουμε να τους εκπλήξουμε και θέλουμε να τους επιτεθούμε σκληρά.»

Αυτό έκανε ακριβώς και η Ισλανδία στο Euro 2016. Το πρώτο τους παιχνίδι εναντίον της Πορτογαλίας έπρεπε να είναι κάτι σαν προθέρμανση για τους τελικούς πρωταθλητές και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά κατέληξε σε ισοπαλία με 1-1, μετά το οποίο ο σούπερ σταρ ήταν φανερά εκνευρισμένος.

Σε δηλώσεις του τότε αναφέρθηκε με υποτιμητικά λόγια στους Ισλανδούς, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όπως είδατε μετά το γκολ η Ισλανδία έβαλε ένα… πούλμαν στην άμυνα και έπαιξε αντι-ποδόσφαιρο. Ξέραμε ότι αυτό θα γινόταν αν δεν βάζαμε 2ο γκολ. Ήμασταν καλύτεροι».

Πίσω στην Ισλανδία, έπιναν Brennivín (εθνικό ποτό της χώρας) διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις. Αυτό ήταν μια νίκη από μόνη της.  Τώρα, η Φινλανδία θα προσπαθήσει επίσης να εκνευρίσει τον σούπερ σταρ της Πορτογαλίας και να ταράξει τα φαβορί του Euro στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

*Η Καλεβάλα είναι επικό ποίημα που αναφέρεται στο εθνικό έπος της Φινλανδίας. Στα ελληνικά σημαίνει «Γη των Ηρώων».

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024