Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Αγώνας δρόμου για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας -  Εμβόλιο ή 4ο κύμα το δίλημμα

Κοροναϊός: Αγώνας δρόμου για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας – Εμβόλιο ή 4ο κύμα το δίλημμα

Η  συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θεωρείται ικανοποιητική, δεν είναι ωστόσο η επιθυμητή.

Σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου μέσω των εμβολιασμών να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας, το καλοκαίρι, έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας, προειδοποιώντας πως σε άλλη περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το χειμώνα, ειδικά αν κυριαρχήσουν οι μεταλλάξεις.

Η  συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θεωρείται ικανοποιητική, δεν είναι ωστόσο η επιθυμητή.

Οι επιδημιολόγοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες να γίνονται περί τις 90.000 εμβολιασμοί την ημέρα, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 105.000 με 110.000 που αναμενόταν.

Με έκδηλη την ανησυχία για το καλοκαίρι, σημειώνουν την ανάγκη να ανέβει ο ρυθμός των εμβολιασμών, και προειδοποιούν για 4ο κύμα από χειμώνα.

Μέχρι στιγμής, το 37% περίπου του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και πάνω από το 20%  έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Ωστόσο αν εξακολουθήσει ο μειωμένος ρυθμός,  μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα επιτευχθεί το 50% εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον με μία δόση του συνολικού πληθυσμού.

Μονόδρομος ο μαζικός εμβολιασμός

Την ανάγκη να χτιστεί άμεσα το τοίχος ανοσίας τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών. Να πετύχουμε τοίχος ανοσίας» είπε ο κ. Δημόπουλος, λέγοντας ότι τότε θα σταματήσει η χρήση μασκών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «αυτό εξαρτάται και από τις ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται και από την ενδεχόμενη ανάπτυξη μεταλλάξεων που να είναι ανθεκτικές. Αν μείνει ένα 20% των ατόμων ηλικίας 60 και άνω χωρίς εμβόλιο, μπορεί συνολικά στον πληθυσμό να πρέπει να φτάσουμε στο 80-85% εμβολιασμένων για να έχουμε ανοσία.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η πανδημία εκτός από τον μαζικό, οργανωμένο και συντονισμένο εμβολιασμό» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η αποκλιμάκωση» της πανδημίας οφείλεται στον εμβολιασμό. «Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Να επιμείνουμε στο 30% των συμπολιτών μας, που ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού είναι σε φάση περισυλλογής».

«Εμβόλιο ή 4ο κύμα»

Το δίλημμα «εμβόλιο ή 4ο κύμα», τίθεται πλέον και επίσημα, με ενδεικτική την τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά. Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Το «ροκάνισμα», στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες».

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους.

«Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%.»

Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι.

«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 ασθενείς

Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές το εμβόλιο μπορεί να προφυλάξει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες ιδίως από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου και από το ενδεχόμενο νοσηλείας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Σκάι που επικαλείται επίσημα στοιχεία από το μητρώο ασθενών Covid, για την περίοδο 12 Απριλίου με 2 Μαΐου, οι πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι, ένα 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρυμμένη υγεία.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο 12 Απριλίου με 2 Μαΐου.

Αναζητούνται τρόποι προσέγγισης όσων έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο

«Με ανησυχεί ότι κάποιοι δεν πείθονται. Πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο» δήλωσε στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» o καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πιθανότητα κάποιος πλήρως εμβολιασμένος να νοσήσει σοβαρά είναι σχεδόν μηδενική. «Μπορεί να νοσήσει κάποιος που εμβολιάστηκε, αλλά με πολύ ελαφρά συμπτώματα» συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι τυπικά μπορεί ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη, γιατί έχει ελάχιστο ιικό φορτίο.

Τέλος, έκανε λόγο, ότι ο εμβολιασμός θα ενισχύσει την ανοσία όσων νόσησαν από κοροναϊό.

Δεν προχωρά ο εμβολιασμός με τους ίδιους ρυθμούς

 Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά παντού με τους ίδιους ρυθμούς.

Ανησυχητικά χαμηλή είναι η προσέλευση των πολιτών της Σάμου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή των εμβολιασμών που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν μέχρι και τις 9 Ιουνίου.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, διαπιστώνεται επίσης στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Ξάνθης, Φωκίδας, Δράμας και Σερρών, ενώ 14 ακόμα περιφερειακές ενότητες βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της χώρας.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Πρωταθλητές τα νησιά

Πρωταθλητές στην κούρσα του εμβολιασμού αναδεικνύονται τα νησιά, με το 40% των ενήλικων κατοίκων να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 27% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Πρώτη στον εμβολιασμό έρχεται η Κύθνος, ενώ Λευκάδα, Θάσος, Πάρος, Μύκονος και Σαλαμίνα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στα ραντεβού.

Οι Εμβολιασμοί ανά Ηλικία

•75-79: 78,50 %
•70-74: 71,68 %
•65-69: 69,75 %
•80-84: 67,40%

•40-44: 27,85 % (μια δόση) + 22,83% (έχει ήδη κλείσει ραντεβού) σύνολο: 49,02 %
•45-49: 35,51% (μια δόση) + 22,31% (έχει ήδη κλείσει ραντεβού) σύνολο: 57,82 %

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024