Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γώγος: Έχουμε ύφεση της πανδημίας - Τι είπε για τα εμβόλια

Γώγος: Έχουμε ύφεση της πανδημίας – Τι είπε για τα εμβόλια

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι: «πάμε καλά. Προβλητισμοί υπάρχουν αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε»

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλα και τα εμβόλια νέας γενιάς μίλησε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας παν. Πατρών στην «Κοινωνία ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

«Η κατάσταση είναι καλή, έχουμε ύφεση της πανδημίας και πολύ καλύτερους δείκτες, αργά αλλά σταθερά για τα νοσοκομεία. Με πτωτικές τάσεις θα πάμε. Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ καλοκαίρι. Και παράλληλα θα προχωρήσουμε και τους εμβολιασμούς», ανέφερε ο καθηγητής σχολιάζοντας τα στοιχεία της πανδημίας.

«Πάμε καλά. Προβλητισμοί υπάρχουν αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς δεν είναι τυχαία η παρουσία τους. Υπάρχουν συστάσεις και πρέπει να τις ακολουθούμε. Έχουμε σταθερά 90-100.000 εμβολιασμούς τη μέρα», τόνισε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Για τις καταγγελίες για θνητότητα 100% στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγρινίου

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούν οι καταγγελίες για θνητότητα 100% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Αγρινίου.

Ο κ. Κώστας Μπακόπουλος, νευροχειρούργος, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αγρινίου μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA, για τις εν λόγω καταγγελίες. «Είναι και δικό μας ερώτημα. Ψάχνουμε σε βαθός για να βρούμε τις αιτίες. Είναι δεδομένο ότι οι μονάδες covid έχουν υψηλό ποσοστό θνησότητας, αλλά όχι 100%. Να βρούμε τις πραγματικές απαντήσεις. Αυτό είναι κάτι που εξελίσσεται σταδιακά. Από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα που έχουμε ένα αξιόπιστο δείγμα ασθενών και χρήζει διερεύνησης. Είναι 40 ασθενείς και επέζησε ένας.»

«Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ικανοποιητικό, στο ιατρικό υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Η μονάδα είναι εξιδικευμένη. Οι γιατροί έχουν διετή εξειδίκευση για να είναι εντατικολόγοι. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό οι εμβολιασμένοι είναι 98%. Όσον αφορά το νοσηλευτικό είμαστε στο 50%».

«Υπάρχουν συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Ο κ. Γώγος τόνισε σχετικά ότι: «Αυξάνεται ευτυχώς το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού που εμβολιάζεται. Είναι πάνω από 50% αυτή την στιγμή. Υπάρχουν συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπάρχει αυτή η συζήτηση και στην επιτροπή βιοηθικής. Η τάση, η πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί αναμφισβήτητα. Υπάρχει και το θέμα του συνεχούς ελέγχου των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αν εμβολιαστεί όλο το προσωπικό το νοσοκομείο θα λειτουργεί πιο εύρυθμα. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση σαφής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Να υπάρχουν κίνητρα και αν χρειαστεί να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας».

Για την αναισθησιολόγο με κοροναϊό

Ο κ. Γώγος σχολίασε και το θέμα, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν αρχίσουν τα χειρουργεία, όπου ανεμβολίαστη αναισθησιολόγος, βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, μετά το rapid test που υποβλήθηκε. Αμέσως σταμάτησαν όλα τα χειρουργεία, μέχρι να βρεθεί νέος αναισθησιολόγος και να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς.

«Οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και καιρό. Οι γιατροί είχαν προτεραιότητα εμβολιασμού. Μάλιστα στα περισσότερα νοσοκομεία υπήρχε και δεύτερο εμβολιαστικό κύμα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήθελε να εμβολιαστεί και δεν μπορούσε. Και τώρα μπορεί και πρέπει», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Έρχεται η δεύτερη γενιά εμβολίων

Πρόσθεσε δε, ότι «γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Τα εμβόλια δρουν σε δύο κατευθύνσεις η παραγωγή αντισωμάτων και η δημιουργία μιας ανοσιακής μνήμης. Σε κάποιες μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι τα νέα εμβόλια θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του κοροναϊού».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024