Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση - Τέλος η απλή αναλογική

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση – Τέλος η απλή αναλογική

Πλέον η απλή αναλογική αποτελεί παρελθόν και οι επόμενες αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, τον Οκτώβριο του 2023, θα αναδείξουν νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές εκείνες που θα λαβουν ποσοστό 43% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Το 43% βγάζει πρωθυπουργό

Πλέον η απλή αναλογική αποτελεί παρελθόν και οι επόμενες αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, τον Οκτώβριο του 2023, θα αναδείξουν νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές εκείνες που θα λαβουν ποσοστό 43% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικων Μακης Βορίδης μίλησε για ένα ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα το οποίο υπηρετεί τη δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ μέσω της διασφάλισης της κυβερνησιμότητας και της επαρκούς νομιμοποίησης του νικητή, ενω αντέκρουσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ περί «αντιδημοκρατικού συστήματος».

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ότι ανατάσσουμε το κακό που κάνατε. Γιατί το 43% είναι αρκετό για να βγάζει Πρωθυπουργό, αλλά όχι για να βγάζει Δήμαρχο;», σημείωσε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ξεσπαθώνετε δύο μέρες και λέτε και βαριά πράγματα. Ποιο είναι αντιδημοκρατικό; Τα συστήματα τα ενισχυμένα πλειοψηφικά; Είναι συστήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές παραδόσεις και την πολιτική ιστορία και επιλέγουν να παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και να το σταθμίζουν. Η Γαλλία δηλαδή που έχει ενισχυμένο πλειοψηφικό δεν έχει δημοκρατία;».

Ο κ. Βορίδης απέρριψε επίσης και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ εμπόδισε την εφαρμογή της απλής αναλογικής και συνεπώς τις διαπιστώσεις για την αποτελεσματικότητά της, επειδή μετέφερε αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων στις οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι η αναμονή καλλιέργειας της λεγόμενης κουλτούρας συνεργασιών οδήγησε σε παράλυση.

«Έχετε ακούσει για δήμους που παραλύουν γιατί δεν μπορούν να εγκρίνουν προϋπολογισμούς και δαπάνες γιατί δεν στέργουν τα δημοτικά συμβούλια; Και δίνουμε παρατάσεις. Θα περιμένουμε να καταστραφούν οι δήμοι και να βαλτώσουν τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης ή να μαραζώνουν οι περιφέρειες όσο κοιτάμε αν χτίζονται οι κουλτούρες συνεργασιών; Αυτό καθιστά αναγκαίο το νομοσχέδιο», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

Τέλος, ψηφίστηκε επίσης με ευρεία πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με την οποία καθιερώνεται ασυμβίβαστο ως προς την κατοχή επιτελικής θέσης σε κόμματα, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024