Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου: Ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ είναι ανάλγητος για τους οφειλέτες

Αχτσιόγλου: Ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ είναι ανάλγητος για τους οφειλέτες

«Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουνίου, δεν υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, για κανέναν οφειλέτη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου

«Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα της ΝΔ, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουνίου, δεν υπάρχει πια καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, για κανέναν οφειλέτη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Σκληρή αντικοινωνική επιλογή

«Είναι μία σκληρή, αντικοινωνική επιλογή που αφορά το σύνολο των οφειλετών, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους» επεσήμανε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του «KONTRAChannel».

«Πτώχευση σημαίνει πως χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν, ρευστοποιείται η περιουσία τους και παρακρατείται ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους. Ακόμα και οι ευάλωτοι οφειλέτες χάνουν το σπίτι τους και παύουν να είναι ιδιοκτήτες. Θα μπορούν μόνο να το νοικιάζουν και μετά από 12 χρόνια, αν είναι συνεπείς και πληρώνουν νοίκι, να το αγοράσουν ξανά από την αρχή, σαν να μην είχαν πληρώσει τίποτα πριν», πρόσθεσε, η κα Αχτσιόγλου και τόνισε:

Νομοθεσία για τις ανάγκες των τραπεζών

«Η ΝΔ οργάνωσε τη νομοθεσία ώστε να απαντά στις ανάγκες των τραπεζών και όχι στις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αυτό το ανάλγητο πλαίσιο καθίσταται ακραίο ακριβώς επειδή έρχεται σε μία τέτοια χρονική στιγμή».

Η μόνη λύση, σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, είναι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που αφορά και τις συνθήκες της πανδημίας αλλά έχει και σταθερά χαρακτηριστικά, για να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου και ασφάλεια στον οφειλέτη και στον πιστωτή».

Χρειάζεται, σημείωσε, «να υπάρξει διαγραφή ενός σημαντικού τμήματος της βασικής οφειλής που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Αν δεν επουλωθεί αυτή η πληγή τότε το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας θα μείνει πίσω».

Αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα υπάρξουν. Αυτό είναι αυτονόητο μετά από τέτοια ύφεση. Το θέμα είναι ότι η ΝΔ έχει ήδη σχεδιάσει μία “ανάπτυξη” από την οποία θα ωφεληθούν ελάχιστοι. Αυτό γίνεται με σαφή πολιτική επιλογή της», υπογράμμισε παράλληλα η κα Αχτσιόγλου.

Σημείωσε δε, ότι «τα λιγοστά μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας εξαντλούνται και η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μόνη λύση το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει εργασιακό όλεθρο».

Μείωση της αξίας της εργασίας

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, τέλος, ότι «το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έχει σαφή στόχο ​τη μείωση της αξίας της εργασίας. Προκαλείται με ευθεία μείωση μισθών,απλήρωτες υπερωρίες,διευκόλυνση απολύσεων», ενώ «δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου ο εργοδότης είτε δεν θα έχει λόγο να κάνει νέες προσλήψεις είτε δεν θα προσλαμβάνει με πλήρη απασχόληση».

«Οι νέοι, ιδίως το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, δεν θα έχουν λόγο να μείνουν στη χώρα για να εργάζονται και να αμείβονται με τέτοιους όρους, με αποτέλεσμα έναν νέο κίνδυνο braindrain» ανέφερε η κα Αχτσιόγλου.

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024