
Επιστήμονες ολοκλήρωσαν την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων -μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας γενετιστής της διασποράς- ανακοίνωσαν ότι «διάβασαν» (αλληλούχισαν) στην ολότητά του πλέον το γονιδίωμα ενός ανθρώπου, συμπεριλαμβάνοντας πια και το μέρος εκείνο (γύρω στο 8% του συνόλου) που έλειπε εδώ και 20 χρόνια.
Τόσο η αρχική ανάγνωση το 2001, όσο και οι κατοπινές, εμφάνιζαν κενά της τάξης περίπου του 8% του ανθρωπίνου γονιδιώματος, τα οποία πλέον καλύφθηκαν χάρη σε νέες ισχυρότερες τεχνικές αλληλούχισης του DNA, οι οποίες αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Pacific Biosciences (ΗΠΑ) και Oxford Nanopre (Βρετανία). Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist», και η ανακοίνωσή τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Μία από τις επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η δρ Κάρεν Μίγκα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναγνώρισε ότι η ανακοίνωσή τους δεν θα πρέπει να θεωρείται επίσημη, έως ότου περάσει από τον έλεγχο των ομοτίμων και δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Οι ερευνητές αύξησαν από 2,92 δισεκατομμύρια σε 3,05 δισεκατομμύρια τον αριθμό των βάσεων DNA (αύξηση 4,5%), ενώ ο αριθμός των γονιδίων αυξήθηκε σε 19.969 (αύξηση 0,4%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νομίζεις ότι ξέρεις πού θα σε βρει το πιο καυτό καλοκαίρι; Don’t Bed on it!
- Το «αντίο» του Γεντβάι στον Παναθηναϊκό (pic)
- Eπίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι – Τρεις γυναίκες τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά
- Σύρος: Χτύπημα στο θώρακα δέχτηκε η 42χρονη διασώστρια – Της τρύπησε τον πνεύμονα
- Δίκη για θάνατο Σήφη Βαλυράκη: «Δεν βγήκαμε για ψάρεμα εκείνη την ημέρα» είπε ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων
- Δύο μαύρα πουκάμισα: Backstage στιγμές με τους Βασίλη Μπισμπίκη και Μαριάννα Κιμούλη
