Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξοφλήστε τις οφειλές του Δημοσίου

Εξοφλήστε τις οφειλές του Δημοσίου

Βασική παράμετρος της 10ης έκθεσης αξιολόγησης είναι η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα

Οι υποδείξεις για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αναμένεται να είναι η αιχμή του δόρατος των δανειστών στην έκθεσή τους για τη 10η αξιολόγηση, με την οποία θα εντείνουν τις πιέσεις τους για εξόφληση των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης φαίνεται να πήρε αναβολή κατά μία εβδομάδα, και πιθανότατα για τις αρχές Ιουνίου, λόγω της έγκρισης των σχεδίων ανάκαμψης των κρατών – μελών.

Το ενδεχόμενο της παράτασης βρισκόταν στον «αέρα» του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και πλέον οι ανακοινώσεις αντί για τις 26 Μαΐου, δηλαδή χθες, αναμένονται για την ερχόμενη Τετάρτη, με εστίαση στον ελληνικό προϋπολογισμό και στο πόρισμα της αξιολόγησης της χώρας. Τα αποκαλυπτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – η αξιολόγηση συνδέεται με δόση περίπου 645 εκατομμυρίων ευρώ – αποτελούν και δείγμα των προθέσεων της δημοσιονομικής πολιτικής των επόμενων μηνών. Η έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Διόλου τυχαίο που στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αρμόδια στελέχη μεταφέρουν το θετικό κλίμα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκε η 10η αξιολόγηση των θεσμών – με καταγραφή προόδου σε μεταρρυθμίσεις, στον πτωχευτικό κώδικα, στην κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης κ.λπ. Αποτελεί μελανό σημείο το κομμάτι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες – όπως και το θέμα των εκκρεμών συντάξεων -, όπου αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, ίσως η Κομισιόν το επαναφέρει στο προσκήνιο, μαζί με το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Τα μηνύματα που στέλνουν πάντως οι αξιωματούχοι των θεσμών είναι «μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης», ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη και να αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες της επιστροφής της χώρας στη δημοσιονομική ισορροπία.

Εξάλλου, η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο των εαρινών προβλέψεων στις αρχές του μήνα ανέβασε την ταχύτητα της ελληνικής ανάκαμψης και εκτιμά ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Οι θετικές προοπτικές τροφοδοτούνται κυρίως από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό το 2021 (10%) πριν μειωθεί στο 3,2% το 2022.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024