Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σλοβενία: Ο πρωθυπουργός Γιάνσα ξεπέρασε την πρόταση μομφής για τον χειρισμό της πανδημίας

Σλοβενία: Ο πρωθυπουργός Γιάνσα ξεπέρασε την πρόταση μομφής για τον χειρισμό της πανδημίας

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε ούτε αυτήν τη φορά να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να συντομεύσει την τρίτη θητεία του 62χρονου συντηρητικού πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα.

Ο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο Γιάνες Γιάνσα, ξεπέρασε χθες Τετάρτη τον κίνδυνο απομάκρυνσής του από το αξίωμα σε κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, έναν μήνα προτού η χώρα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σφοδρές επικρίσεις

Επειτα από μια πρώτη αποτυχία της τον Φεβρουάριο, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε ούτε αυτήν τη φορά να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να συντομεύσει την τρίτη θητεία του 62χρονου συντηρητικού πρωθυπουργού: 42 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, αλλά 44 κατά στο σλοβένικο κοινοβούλιο των 90 εδρών.

Τα τέσσερα κόμματα πίσω από τη διαδικασία μομφής επικρίνουν με σφοδρότητα τον κ. Γιάνσα για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του κοροναϊού, ειδικά το ότι δεν εξασφάλισε επαρκή ποσότητα δόσεων εμβολίων για την COVID-19.

Με 210 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, η Σλοβενία έχει υποστεί πολύ σκληρό πλήγμα από την πανδημία.

Πιέσεις και επιθέσεις

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει εξάλλου πιέσεις στο δικαστικό σώμα και επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ. Ο σλοβένος πρωθυπουργός δεν έχει διστάσει να επιτεθεί επί προσωπικού σε δημοσιογράφους μέσω Twitter, και έχει αναστείλει τη χορήγηση δημόσιας χρηματοδότησης στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το STA.

Ενεργεί κατά τρόπο «αυθαίρετο, αυταρχικό, επιζήμιο και επικίνδυνο», σφυροκόπησε στη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γιάνι Μοντερντόρφερ. «Γελοιοποιεί τη δημοκρατία, εμπαίζει το κράτος και τους πολίτες» της χώρας, πρόσθεσε.

Ο Γιάνες Γιάνσα, που δεν παρέστη παρά για ελάχιστη ώρα στη συνεδρίαση, απέρριψε τις «παράλογες» κατηγορίες της αντιπολίτευσης, και δεν παρέλειψε να εξαγγείλει ότι η σλοβένικη οικονομία «θα ανακάμψει ταχύτερα από αυτήν οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους της ΕΕ».

«Αξιολύπητη προσπάθεια»

Επέκρινε την «αξιολύπητη προσπάθεια προνομιούχων να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα των Αλπεων με τα δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός υπέστη πολλές αποσκιρτήσεις στην παράταξή του τους τελευταίους μήνες.

Η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερό της επίπεδο από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Μάρτιο του 2020 – οι ευνοϊκές γνώμες για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του δεν ξεπερνούν το 30% -, ενώ οι διαδηλώσεις από τα τέλη Απριλίου στο κέντρο της Λιουμπλιάνας με κεντρικό αίτημα να οργανωθούν πρόωρες εκλογές διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο κ. Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται από αρκετούς πως αντιγράφει τον Βίκτορ Ορμπαν, τον εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, έχει επίσης κακή σχέση με τις Βρυξέλλες, την ώρα που η Σλοβενία ετοιμάζεται να πάρει την 1η Ιουλίου το πηδάλιο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024