Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό εκλογικό αφήγημα και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό εκλογικό αφήγημα και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Μια περισσότερο προσεκτική ματιά και ανάγνωση πίσω από τις γραμμές της λιτής και πυκνής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Τα μηνύματα μέσω Bild. Γιατί επιμένει στη σύγκριση της Ελλάδας του 2021 με την Ελλάδα του 2015

Μια περισσότερο προσεκτική ματιά και ανάγνωση πίσω από τις γραμμές της λιτής και πυκνής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ δείχνει με σαφήνεια ότι ο πρωθυπουργός χτίζει σταθερά και μεθοδικά ένα αφήγημα το οποίο θα μπορούσε συνοπτικά να χαρακτηριστεί ευρωπαϊκό με τη φιλοδοξία να αναβιώσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο των προηγούμενων χρόνων.

Η Ελλάδα του 2021 και του 2015

Πάντως με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο ακροατήριό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ είχε «πολιτικό πρόσημο με εθνικό περιεχόμενο και διαχρονική ισχύ» εστιάζοντας στη απόλυτη στήριξη της ΝΔ είτε ως κυβέρνησης είτε ως αντιπολίτευσης σε επιλογές όπως πχ η ένταξη στο ευρώ κλπ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων λέγοντας ότι «ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε» προσθέτοντας με νόημα ότι «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ένα ταμείο με δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Αυτό που αξίζει κανείς να σημειώσει είναι ότι τόσο στο Ζάππειο όσο και στη συνέντευξή του στη γερμανική Bild ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη σύγκριση της «Ελλάδας του 2021» με την «Ελλάδα του 2015» αλλά και του 2010.

Στην εκδήλωση του Ζαππείου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε πάντοτε ανέφελη. Όμως, σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί κεντρικό επιχείρημα στην ελληνική πολιτική ζωή. Και χαίρομαι γιατί η παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ πρωτοστάτησε σε αυτό. Γιατί είτε βρισκόταν στην εξουσία είτε όχι παρέμεινε πάντα η μεγάλη παράταξη της Ευρώπης».

Το σκοτεινό διάλειμμα

Στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά υπαινίχθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της προηγούμενης δεκαετίας με παράλληλες αναφορές και στη θεωρία των λεγόμενων δύο άκρων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γύρω από το ζητούμενο της δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας οικοδομήθηκαν, λοιπόν, ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής» και πρόσθεσε:

«Με ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα. Και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους».

Η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Bild και υπονοώντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ έχει την «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε, γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας».

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «αφελή» τέτοιου είδους σχόλια, όπως αυτά στο δημοσίευμα του Economist: «Ναι, κάποιες φορές, όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια, όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή», όπως και κατέληξε πως «ίσως αυτοί που τα γράφουν, δεν κατανοούν πολύ καλά τη χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα».

Ασφάλεια, δημοκρατία, ευημερία

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ζάππειο αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και δήλωσε υπερήφανος που «μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του»  συμπληρώνοντας ότι «κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες».

«Ασφάλεια, δημοκρατία και ευημερία» ήταν οι τρεις λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για να περιγράψει το πολιτικό τρίπτυχο του στόχου της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ και το οποίο τρίπτυχο θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά τα πολιτικά προτάγματα της κυβέρνησής του στην μετά κοροναϊό εποχή.

Σε κάθε περίπτωση η συνεχείς συγκρίσεις από τον κ. Μητσοτάκη της Ελλάδας που βγαίνει σιγά-σιγά από την πανδημία με την «Ελλάδα του 2015» ή και του 2010 δεν δείχνουν μόνο ένα πολιτικό αφήγημα αλλά και ένα εν δυνάμει εκλογικό αφήγημα για τυχόν πρόωρες κάλπες.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024