Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα φέρει το εμβόλιο ένα «καλοκαίρι της ακολασίας»; - Τι λένε οι ειδικοί

Θα φέρει το εμβόλιο ένα «καλοκαίρι της ακολασίας»; – Τι λένε οι ειδικοί

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα σημαδευτεί από… ρωμαϊκά όργια

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα αποδειχθεί εξόχως ερωτικό, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν και οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τη μονοτονία της καραντίνας.

Στα site και τις εφαρμογές γνωριμιών, αρκετοί χρήστες αναφέρουν ότι είναι «VaXXXed», δηλαδή εμβολιασμένοι, με τα τρία X να παραπέμπουν στις ταινίες με… ακατάλληλο περιεχόμενο, ενώ ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για έξαρση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Από την άλλη πλευρά, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη – της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης – ο κοροναϊός κάθε άλλο παρά έχει νικηθεί, ενώ παράλληλα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν ενδείξεις μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας, τόσο μεταξύ των ζευγαριών, όσο και στους singles.

Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι η άρση των μέτρων να κάνει περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν και πάλι κάθε είδος βαθύτερου δεσμού – όχι αποκλειστικά των σεξουαλικών.

Το αφήγημα του καυτού καλοκαιριού

Πολλοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι ερχόμενοι μήνες θα μοιάζουν με τα λεγόμενα “Roaring Twenties”, δηλαδή την δεκαετία του 1920 που χαρακτηρίστηκε από ηδονισμό, καθώς ακολούθησε την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης του 1918. Και πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις που μας στρέφουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το BBC, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν διαφημίσεις σεξουαλικού περιεχομένου για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, υπονοώντας ότι η «νέα κανονικότητα» θα χαρακτηρίζεται από σεξουαλική απελευθέρωση.

Αντίστοιχες τάσεις αποκαλύπτει και η καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξήθηκαν κατά 23% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, με την Durex να αποδίδει την πολύ σημαντική αύξηση των πωλήσεών της στην άρση των περιορισμών, τονίζοντας ότι το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι το καλοκαίρι.

Ορισμένοι σεξολόγοι σημειώνουν ότι είναι πράγματι πιθανή η αύξηση του σεξ – και κυρίως του περιστασιακού σεξ – στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Και μια από τις αιτίες μπορεί να προκαλέσει έκπληξη: Το συλλογικό μας τραύμα.

«Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη θνητότητά μας, έχουμε την τάση να αναλαμβάνουμε μεγαλύτερα ρίσκα… θέλουμε να απολαύσουμε τη ζωή μας όσο περισσότερο μπορούμε», εξηγεί στο BBC η Άσλεϊ Τόμσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας, με ειδίκευση στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και συμπεριφορά, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο περιστασιακό σεξ, με στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων που μας προκαλεί η σκέψη του θανάτου».

Απίθανο σενάριο;

Παρόλα αυτά, η Τόμσον και άλλοι ειδικοί που μελετούν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα πιστεύουν ότι οι προβλέψεις για ένα απελευθερωμένο καλοκαίρι γεμάτο σεξ, ίσως είναι υπερβολικές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι που διστάζουν να ξαναπέσουν στο κρεβάτι», σημειώνει. Ακόμη και με το σεξ εκτός εξίσωσης, αρκετοί άνθρωποι αγχώνονται για το πόσο ασφαλείς είναι οι συναναστροφές τους λόγω κοροναϊού, ενώ έχουν αναπτύξει και κοινωνικό άγχος μετά από τόσο καιρό απομόνωσης. Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας έδειξε τον Μάρτιο ότι οι μισοί Αμερικανοί βίωναν άγχος απέναντι σε οποιαδήποτε πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση.

Άλλη αμερικανική έρευνα, του Ινστιτούτου Κίνσεϊ, είχε δείξει ότι οι μισοί από τους 2.000 συμμετέχοντες δεν είχαν καμιά απολύτως διάθεση για one-night stands, ενώ εκείνοι που επιθυμούσαν να έχουν περισσότερους από έναν σύντροφο ταυτόχρονα εμφάνιζαν μείωση 64%.

Εξάλλου, αυτό που σίγουρα συνέβη μετά την Ισπανικής Γρίπης του 1918 ήταν ότι οι άνθρωποι ρίχτηκαν με ανανεωμένο πάθος στη δουλειά, την κατανάλωση και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Δεν υπάρχει, όμως, κάποια απόδειξη ότι υπήρξε αντίστοιχος ενθουσιασμός για το σεξ, ώστε να περιμένουμε ότι και τώρα θα γίνει το ίδιο.

Και ακόμη και η υποτιθέμενη «ακολασία» των ’20s δεν αφορούσε την πλειοψηφία του πληθυσμού, που ήταν βουτηγμένος στη φτώχεια.

Επομένως τι θα περιμένουμε;

Το πιθανότερο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το καλοκαίρι του σεξ, αλλά το καλοκαίρι της κοινωνικότητας – ακόμη και μέσω εφαρμογών που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για εύρεση συντρόφου, όπως το Tinder.

Και φυσικά, στο τέλος της μέρας, ο καθένας μας θα κάνει… ο,τι θέλει. Ίσως ορισμένοι πράγματι διψάνε για ένα καλοκαίρι γεμάτο σεξ – και κατά πάσα πιθανότητα θα βρουν τρόπο να το ζήσουν. Οι περισσότεροι, όμως, είναι πιο διψασμένοι για γενικότερη ανθρώπινη επαφή.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024